Obama najavio jačanje američkog vojnog prisustva na Pacifiku

Američki predsjednik Barak Obama najavio je danas u Kanberi da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području uprkos budžetskim rezovima.
0 komentar(a)
obama, Foto: Beta/AP
obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2011. 08:31h

Barak Obama je naglasio da je Amerika "ovdje kako bi ostala" kao tihookeanska sila koja će pomoći u oblikovanju budućnosti regije.

"U vrijeme kada završavamo neke druge ratove, dao sam smjernice svom timu za nacionalnu sigurnost da našu prisutnost u pacifičkoj zoni pretvore u prioritet", rekao je Obama pred zastupnicima australijskog parlamenta. "Kao rezultat toga, uštede u američkom odbrambenom budžetu neće biti napravljene nauštrb azijsko-pacifičke regije", naglasio je.

Nervozni zbog nagla kineskog rasta, američki saveznici u regiji Japan i Južna Koreja zatražili su garancije da će Amerikanci stvoriti protivtežu. "Tražićemo više prilika za saradnju sa Pekingom, uključujući i bolju komunikaciju između naših vojski kako bi promovisali razumijevanje i izbjegli nesporazume", rekao je Obama, pokušavajući unaprijed da smanji "strah" od Kine ovakvom odlukom.

Prvi korak u širenju američkog vojnog uticaja u jugoistočnoj Aziji biće razmještaj američkih marinaca, vojnih brodova i aviona u sjevernoj Australiji od 2012. godine. Broj američkih vojnika u Australiji, koji će do 2016. porasti na 2500, mali je u odnosu na 50.000 koliko ih je razmješteno u Japanu i 28.000 u Južnoj Koreji.

Međutim, nova američka vojna baza u Australiji proširiće direktnu američku vojnu prisutnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području koje Kina smatra svojom zonom uticaja. Baza će američku vojsku takođe bitno približiti Južnokineskom moru u kojem Peking ima nekoliko teritorijalnih sporova sa Vijetnamom, Filipinima, Tajvanom, Malezijom i Brunejima.

U Pekingu je Obamina najava primljena suzdržano. Američki mediji se pitaju kako će američko vojno prisusto da pomogne uzdizanju regiona iznad postojećih ekonomskih problema. Političari se još nijesu izjasnili.

Obama je poslanicima u australijskom parlamentu ponovio nedavno stajalište sa samita APEC-a da je ta regija ključna za američku budućnost. "Kao regija s najbržim ekonomskim rastom, i kao područje sa više od pola svjetske ekonomije, azijsko-pacifička zona ključna je za najvažniju stvar moje politike - stvaranje radnih mjesta i prilika za američko stanovništvo", rekao je.

Bonus video: