Sirija: Više od 70 mrtvih u sukobima sa snagama reda

Više od 70 osoba poginulo je u žestokim sukobima u Siriji, saopštile su danas nove podatke o žrtvama sirijske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.
0 komentar(a)
sirija protesti, Foto: Reuters
sirija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2011. 08:45h

Prema tim podacima, 26 civila, 34 vojnika i 12 dezertera je poginulo u oružanim sukobima, dok je 60 osoba povrijeđeno. Te podatke je objavila sirijska Opservatorija za ljudska prava čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Većina žrtava stradala je u provinciji Dera gdje je prije osam mjeseci, 15. marta počela opšta pobuna protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Četiri civila poginula su u sukobu sa snagama bezbjednosti u Homsu.

Sirijska nevladina organizacija izrazila je strahovanje da bi broj žrtava mogao da bude i veći jer su neki od povrijeđenih u vrlo teškom stanju.

Tuča libanskih političara u TV studiju zbog Sirije

Dvojica libanski političara koji su pred televizijskim kamerama raspravljali o nemirima u susjednoj Siriji, razmijenili su udarce u studiju, javila je jutros agencija Asošijeted pres (AP).

Prema ocjeni AP-a, ova tuča uživo je pokazatelj duboke podjele među Libancima u stavu prema Damasku koji je pred sve dubljom izolacijom zbog nastojanja predsjednika Sirije Bašara Asada da uguši antivladine demonstracije.

Do sukoba na televiziji došlo je sinoć, između bivšeg poslanika Mustafe Aluša, protivnika vlasti u Damasku, i šefa libanskog ogranka sirijske vladajuće Baas partije Fajeza Šukura.

Aluš je za sirijskog predsjednika rekao da je lažov, i od tog trena su on i njegov sagovornik, Šukur, počeli da razmjenjuju uvrede.

Zatim su jedan na drugog bacili čaše s vodom, a naposlijetku je Šukur pokušao da stolicom Aluša.

Demonstracije u znak podrške sirijskom režimu i kontra-demonstracije njegovih protivnika uobičajena su pojava u Libanu čija je politika decenijama pod jakim uticajem Damaska.

Bonus video: