Mahmud Džibril: Strane sile tražile ubistvo Gadafija

"Bilo bi otkriveno previše tajni. On (Gadafi) je bio crna kutija cijele zemlje. Imao je previše kontakata i dogovora sa mnogim liderima svijeta"
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Beta
Gadafi, Foto: Beta
Ažurirano: 15.11.2011. 08:20h

Bivši privremeni premijer Libije i nekadašnji vođa pobune u toj zemlji Mahmud Džibril, koji je putovao po svijetu prikupljajući saveznike za rušenje Moamera Gadafija, izjavio je da su "strane sile tražile ubistvo Gadafija, jer su željele da ga zauvijek ućutkaju".Džibril je u intervjuu agenciji "Blumberg" rekao da bi volio da je Gadafi uhvaćen živ da bi mu se sudilo i dodao da je "jedna ili više stranih sila", koje nije imenovao, imala interes da ućutka Gadafija, jer je previše znao."Bilo bi otkriveno previše tajni. On (Gadafi) je bio crna kutija cijele zemlje. Imao je previše kontakata i dogovora sa mnogim liderima svijeta. Zajedno s njim, nažalost, nestalo je mnogo informacija", rekao je Džibril u danas objavljenom intervjuu za njujoršku agenciju.

"Svako gleda samo na sebe"Džibril je rekao i da njegovi strani saveznici sada sprovode sopstvene interese u njegovoj zemlji, koja drži najveće rezerve nafte u Africi.

Zemlja je podijeljena

Džibril je nagovijestio i da neslaganja između oružanih francija koje su se borile da sruše stari režim takođe igraju ulogu u sadašnjoj situaciji u zemlji."Imali smo iste ciljeve, ali posle oslobođenja, stvari su se potpuno promijenile", smatra Džibril.

"Imali smo iste ciljeve, ali posle oslobođenja, stvari su se potpuno promijenile"

Gadafija su zarobili borci libijskih prelaznih vlasti, a potom je pretučen i ubijen, iako su nove vlasti kasnije dale niz različitih verzija o okolnostima njegove smrti.Libijski Nacionalni prelazni savjet proglasio je oslobođenje Libije 23. oktobra, nekoliko dana poslije Gadafijevog hapšenja i smrti.

Bonus video: