Japanska ekonomija ostvarila rast prvi put poslije potresa

"Rast u četvrtom tromjesečju vjerovatno će usporiti, dijelom zbog poplava u Tajlandu", rekao je Jamamoto
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 12:51h

Japanska ekonomija oporavila se u trećem tromjesečju, ostvarivši rast aktivnosti po prvi put nakon smrtonosnog potresa u martu, pokazali su danas vladini podaci.Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je do kraja septembra 1,5 odsto, u odnosu na prethodno tromjesečje, prenosi Banka magazin.Rast je zabilježen nakon tri tromjesečja pada i ukazuje da su aktivnosti na godišnjem nivou porasle šest odsto.Japanska ekonomija ušla je u recesiju nakon potresa, koji je uzrokovao velike štete na sjeveroistoku zemlje, između ostalog taj potres oštetio je i fabrike i poremetio lanac snabdijevanja.

Poboljšava se izvoz

Najnoviji podaci ipak pokazuju da se izvoz poboljšava, što pomaže ekonomskom rastu. Neto izvoz činio je nešto više od trećine rasta zabilježenog u trećem tromjesečju."Povratak rastu u trećem tromjesečju ukazuje na oporavak lanaca snabdijevanja, što je povećalo proizvodnju i potrošnju fabrika“, rekao je predstavnik Instituta za istraživanje Mizuho, Yasuo Yamamoto.

Poplave na Tajlandu prijetnja oporavkuAnalitičari ipak ukazuju na brojne prijetnje japanskom krhkom oporavku, uključujući jaki jen, usporavanje globalnog rasta i uticaj poplava na Tajlandu na lanac snabdijevanja japanskih izvoznika.

Analitičari ipak ukazuju na brojne prijetnje japanskom krhkom oporavku

Bonus video: