Arapska liga suspendovala Siriju

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od 3.500 ubijeno u obračunu režimskih snaga sa demonstrantima, ali najnoviji podaci pokazuju da je taj broj bliži 4.000
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 14:06h

Arapska liga je suspendovala Siriju iz svog članstva, zbog smrtonosnih sukoba vladnih snaga s demonstrantima, koji traže promjenu vlade, prenosi Al Džazira Balkan.

Odluka je uslijedila nakon subotnjeg sastanka Arapske ligeu Kairu.

Arapska liga je također pozvala članice da povuku svoje ambasadore iz Damaska i zaprijetila priznanjem Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) ukoliko Sirija ne prestane sa "stalnim ubijanjem" demonstranata.

4.000 žrtava od početka protesta

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od 3.500 ubijeno u obračunu režimskih snaga sa demonstrantima, ali najnoviji podaci pokazuju da je taj broj bliži 4.000.

Lokalni komiteti za koordinaciju saopštili su da je 250 ljudi, uglavnom civila, ubijeno od početka mjeseca, dok Sirijska organizacija za ljudska prava navodi da je poginulo 250 civila i 100 vojnika. Najžešći sukobi vodili su se u Homsu, koji režimske snage pokušavaju da osvoje od početka novembra, a vojska sve češće nailazi na otpor dezertera. Broj stradalih dramatično je povećan prethodnih sedmica, od kada sve više demonstranata uzima oružje u ruke kako bi se branili, mijenjajući prirodu do sada uglavnom mirnih protesta.

Zločin protiv čovječnosti

Mnogi strahuju da bi to moglo da režimskim snagama da dodatan izgovor za upotrebu sve veće sile protiv demonstranata, naveo je AP. Sirijske bezbjednosne snage koriste tenkove, mitraljeze i raketne bombe, a počeli su i da postavljaju minska polja uz djelove granice sa Libanom. Režim tvrdi da je cilj postavljanja mina da se zaustavi krijumčarenje oružja u zemlju tokom protesta. Mnogi Sirijci su preko tih područja bježali od vojnih napada u svojoj zemlji. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je u izvještaju objavljenom u petak navela da su sirijske snage mučile i ubijale civile i da su u napadima počinjeni zločini protiv čovječnosti.

Bonus video: