Poziv Maleziji da ukine zakone protiv homoseksualaca

Festival je trebalo da počne u srijedu, ali policija ga je zabranila, kao razlog navodeći nacionalnu bezbjednost, pošto je nekoliko islamističkih grupa zaprijetilo protestima
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 08:31h

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch" (HRW) pozvala je vladu Malezije da ukine zabranu održavanja godišnjeg gej umjetničkog festivala i izmijeni zakone za koje je navela da diskriminissu homoseksualnu populaciju.

Festival "Seksualna nezavisnost" pokrenut je 2008. godine u cilju promocije prava homoseksualaca u Maleziji i do sada je održavan tri godine bez smetnji. Ove godine, međutim, taj događaj naišao je na neodobravanje političara i vjerskih lidera koji su odjednom postali svjesni da je festival postao veoma raširen.

Ovogodišnji festival trebalo je da počne u srijedu, ali policija ga je prošle nedjelje zabranila, kao razlog navodeći nacionalnu bezbjednost, pošto je nekoliko islamističkih grupa zaprijetilo da će organizovati proteste.

HRW je ukazao da malezijska policija nije ponudila nijedan dokaz da bi petodnevni događaj, koji je trebalo da se održi u jednom privatnom umjetničkom centru, narušio javni red i mir.

"Zabrana ovog festivala ugrožava osnovna prava na slobodu okupljanja i izražavanja koju garantuje međunarodni zakon o zaštiti ljudskih prava i malezijski ustav", navela je HRW u pismu premijeru Nadžibu Razaku.

HRW dodaje da zabrana protivurječi Nadžibovom pozivu na promovisanje jedinstva u različitosti i ukazuje da "diskriminatorska, homofobična agenda i dalje postoji" unutar vlade.

Ta organizacija je, takođe, pozvala Maleziju da ukine zakon po kome za seksualni odnos između odraslih ljudi istog pola može uslijediti kazna od 20 godina zatvora. Agencija AP navodi da nije uspjela da stupi u kontakt sa Nadžibom i njegovim saradnicima, kako bi dobila komentar.

Galerija

Bonus video: