Mornarica Izraela ponovo spriječila humanitarnu pomoć za Gazu

Prema saopštenju NVO "Freedom Waves To Gaza", dva broda (irski i kanadski) prevozili su medicinsku opremu i ljekove na ime pomoći (palestinskom) stanovništvu Gaze
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 17:17h

Izraelska mornarica ušla je u dva humanitarna broda koja su plovila ka Gazi, saopštila je izraelska vojska.

Dva broda, irski i kanadski, pokušali su da probiju izraelsku pomorsku blokadu te palestinske teritorije i, prema saopštenju organizacije "Freedom Waves To Gaza" (Talasi slobode za Gazu), prevozili su medicinsku opremu i ljekove u vrijednosti od 30.000 dolara na ime pomoći stanovništvu u toj oblasti.

Izraelska vojska je navela da će odvući brodove u luku Ašdod i dodala da je preuzimanje brodova prošlo mirno.

U napadu izraelske vojske na jednu humanitarnu flotilu (krajem maja 2010.) poginulo je 9 turskih aktivista, što je dovelo do zaoštravanja odnosa između Turske i Izraela

U saopštenju se dodaje da su brodovi "pokušali da probiju pomorsku bezbjednosnu blokadu koja je postavljena u skladu sa međunarodnim pravom".

Izrael navodi da je njegova blokada Gaze (koja je uvedena 2007. godine) od vitalnog značaja za spriječavanje ekstremista Hamasa da dođu do oružja, dok kritičari tvrde da ona predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i kolektivnu kaznu za svo (palestinsko) stanovništvo u toj oblasti.

Humanitarni brodovi za pomoć palestincima brojali su 27 putnika za Gazu, uključujući članove posade i novinare.

Prema riječima koordinatora akcije "posada je dobila uputstva da se ne suprotstavlja izraelskoj mornarici ako ista pokuša da ih presretne".

Ranije, u napadu izraelske vojske na jednu humanitarnu flotilu (krajem maja 2010. godine) poginulo je devet turskih aktivista.

Ovaj napad doveo je do zaoštravanja odnosa između Turske i Izraela.

Galerija

Bonus video: