ŠPIJUNAŽA KAO KRAĐA

SAD: Kina i Rusija pokrale su nam 398 milijardi dolara

Izvještaj koji su načinili obavještajci SAD-a pokazuje da Kina i Rusija troše jako puno vremena na špijuniranje putem interneta, odakle kradu povjerljive ekonomske, privredne i tehnološke informacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 12:06h

Kako javlja Foks Njuz, u izvještaju piše da je otprilike 398 milijardi dolara izgubljeno putem ukradenih informacija tvrdeći da će, se daljim razvojem mobilne industrije , stranim agentima biti sve lakše da dođu do informacija.

Vladine agencije, privatne kompanije, fakulteti i razne druge institucije bile su mete napada hakera iz Kine, piše u ovom izvještaju za koji su informacije prikupljali agenti iz 13 državnih agencija u posljednje dvije godine.

Navodi sa da kineske obavještajne službe, ali i privatna preduzeća, iskorištavaju kineske građane koji imaju pristup korporativnim mrežama kako bi preuzeli poslovne tajne pomoću prenosnih medija ili putem mejla.

Što se tiče Rusije, u izvještaju je navedeno da je 10 ruskih obavještajnih službenika uhapšeno u junu 2010. godine, a imali su zadatak da prikupljaju privredne i tehnološke informacije.

'Krađa povjerljivih informacija prijetnja je za našu nacionalnu sigurnost i uzrokuje neprocjenjivu štetu globalnoj ekonomiji', rekao je zastupnik obavještajne agencije u SAD-u Majk Rodžers.

'Američki saveznici u Aziji i Evropi moraju da se uključe kako bi zajedno izvršili pritisak na Peking, da bi se prestalo sa ilegalnim ponašanjem', dodao je Rodžers i istovremeno pozvao Obaminu administraciju da se javno obračuna s Pekingom.

Izvještaj još upozorava, da strane zemlje mnoge informacije mogu saznati i od aktivista, odnosno putem društvenih medija, misleći pritom na organizaciju Vikiliks.

Preporučujemo za Vas