Politi: Jozef Racinger nije trebalo da bude izabran za papu

Grupa kardinala koja mu je pružila podršku nije imala nikakvu viziju odnosa Crkve i savremenog društva”, tvrdi Politi
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 16:35h

Josef Racinger nije trebalo da postane poglavar Katoličke crkve, a položaj bi mogao da napusti već u proljeće 2012. godine.

To u svojoj najnovijoj knjizi “Josef Racinger. Kriza jednog papinstva” piše vatikanist Marko Politi, novinar lista "Fatto Quotidiano", a prenosi hrvatski Večernji list.

Politi je u svojoj knjizi nabrojao brojne greške koje je tokom pontifikata počinio Benedikt XVI. Takođe, italijanski novinar se osvrnuo i na način na koji je 2005. godine Racinger, mahom glasovima konzervativaca, izabran.

“Jovan Pavle II, nakon gotovo hiljadu godina, uveo je 1996. godine nova pravila za održavanje konklave. Naime, on je uspostavio mogućnost da se nakon određenog broja krugova glasanja, gdje se pokušava ostvariti neophodna dvotrećinska podrška za izbor novog pape, pređe na izbor sa - natpolovičnom podrškom.

U ovom slučaju, taj mehanizam glasanja omogućio je crkvenim konzervativcima izbor Racingera. U slučaju da se glasalo po pravilima koja su važila do tada, (dakle, po pravilu dvotrećinske većine), on nikad ne bi bio ni izabran.

Racinger je, sada kao papa Benedikt XVI, zapečatio to pravilo. Grupa kardinala koja mu je pružila podršku nije imala nikakvu viziju odnosa Crkve i savremenog društva”, tvrdi Politi.

Neprimjerenim izjavama o islamu razljutio je muslimane, a ukinuo je i izopštenje biskupu Vilijamsonu, koji negira holokaust, čime je zaoštrio odnose sa Jevrejima

Benedikt XVI, tvrdi dalje Politi, počinio je više gafova. Neprimjerenim izjavama o islamu razljutio je muslimane, a ukinuo je i izopštenje biskupu Ričardu Vilijamsonu, koji negira holokaust, čime je zaoštrio odnose sa Jevrejima.

Uz to, narečeni poglavar nije učinio skoro ništa ni u pogledu borbe protiv pedofilije u okviru vlastite Crkve.

“Velik broj katolika ne vidi osnova za uporno demonizovanje homoseksualnih veza. Takođe, brojni vjernici nemaju puno razumijevanja za to da žene u Crkvi isključivo obavljaju dužnosti sluškinja, bez mogućnosti sudjelovanja u donošenju važnih odluka.

I u pogledu vještačke oplodnje vatikanski diktat daleko je od stvarnosti”, komentariše Politi stajalište Crkve prema izuzetno važnim zbivanja u društvenoj stvarnosti, te naglašava kako takvim stavovima “Benedikt XVI negira zaključke Drugog vatikanskog koncila”.

Dok je obavljao funkciju kardinala, Racinger je pozivao na toleranciju prema homoseksualcima, dok sad, kao papa, insistira na tome da je homoseksualnost “neprirodno stanje”.

Dok je obavljao funkciju kardinala, Racinger je pozivao na toleranciju prema homoseksualcima, dok sad, kao papa, insistira na tome da je homoseksualnost “neprirodno stanje”

Politi, kao dobar poznavalac života i djela Jozefa Racingera, okarakterisao je papu kao osobu koja u privatnom životi nije tako rigidna, kakvom se u javnosti izdaje.

Kao kardinal smatrao je da, ako se neki sveštenik zaljubi u ženu i ako isti drži da mogu biti čvrst par, onda je ispravno da slijedi taj put. No Racinger ima i temperament samotnjaka te, prema Politijevom mišljenju, nema dar za vođu jedne ustanove koja ima milijardu i sto miliona vjernika.

Galerija

Bonus video: