Za jačanje ekonomije

Kuba poslije 50 godina dozvoljava kupovinu i prodaju stanova

Mogućnost prodaje i kupovine stanova ima za cilj da smanji probleme sa nekretninama na Kubi, gdje se procjenjuje da nedostaje oko jedan milion stanova
0 komentar(a)
Kuba stanovi, Foto: Flickr.com
Kuba stanovi, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 03.11.2011. 14:58h

Kubanska vlada donijela je zakon koji omogućava, prvi put u posljednih 50 godina, kupovinu i prodaju stanova kako bi se pokušalo sa oživljavanjem ekonomije i smanjenjem nedostatka stanova, objavio je zvanični list Granma.

Nove pravne norme dopuštaju kupovinu, prodaju, zamjenu, poklanjanje ili dodjelu zbog razvoda, smrti ili definitivnog odlaska iz zemlje, stanova za Kubance koji žive u zemlji i strance koji stalno borave na otoku, potvrdio je list Komunističke stranke Kube.

Novi zakon, koji su Kubanci željno očekivali, dio je glavnih reformi koje je Komunistička stranka Kube usvojila na kongresu u proljeće, zajedno sa zakonom o prodaji automobila, koji je stupio na snagu krajem oktobra.

Treći zakon, koji se odnosi na olakšice putovanja u inostranstvo, trebalo bi da bude donesen krajem godine.

Mogućnost prodaje i kupovine stanova ima za cilj da smanji probleme sa nekretninama na Kubi, gdje se procjenjuje da nedostaje oko jedan milion stanova.

Gotovo 80 odsto Kubanaca su vlasnici stanova. Samo jedan komplikovani i neformalni sistem zamjene dozvoljavao je do sada Kubancima da promijene stan.

Da bi se izbjegle sve špekulacije, novi zakon dozvoljava da se bude vlasnik samo jednog glavnog prebivališta i još jednog stana.

Preporučujemo za Vas