PUT NA MARS

Godinu i po bez ljudi, dnevnog svjetla i svježeg vazduha

Boravak astronauta na svemirskom brodu počeo je u ruskom Insitutu za medicinsko-biološka istraživanja 3. juna prošle godine i trajao je 520 dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 15:51h

Šest astronauta koji su u posljednjih godinu i po dana bili zatvoreni u modelu svemirskog broda u kome su uslovi bili analogni onima koji bi postojali tokom dugotrajnog leta na Mars, uskoro završavaju svoje "putovanje", javlja agencija Frans pres.

Boravak astronauta na brodu počeo je u ruskom Insitutu za medicinsko-biološka istraživanja 3. juna prošle godine i trajao je 520 dana tokom kojih je bio sumuliran put do Marsa dug 250 dana, boravak na njemu, i povratak na zemlju.

Izlazak astronauta predviđen je za petak, a šest astronauta, među kojima je Francuz Roman Šarl, Kolumbijac Dijego Urbina, Rusi Sukrob Kamolov, Aleksej Sitev i Aleksandar Smolevski i Kinez Vang Ju će u karantinu provesti još četiri dana.

Karantin neophodan

Zamjenik direktora projekta Mars 500 rekao je da je neophodno da astronauti budu u karantinu, kako bi prošli ljekarska ispitivanja, pošto su, poslije dugog perioda izolacije, podložniji bolestima.

"Mi to psihološki možemo da izdržimo"

"Oni znaju da su uradili nešto zaista značajno", rekao je on.

Cilj projekta bio je da se utvrde posledice izolacije kada su ljudi lišeni kontakta sa drugima, dnevnog svetla i svežeg vazduha.

Patrik Sidblad iz Evropske svemirske agencije koja je učestvovala u projektu, rekao je da je zaključeno je da je ekipa u stanju da izdrži izolaciju koja se podrazumijeva tokom putovanja na Mars.

"Mi to psihološki možemo da izdržimo", rekao je on.

Kako navodi agencija Frans pres, putovanje astronauta na Mars predviđeno je za oko 20 godina.

Preporučujemo za Vas