Više od 1,5 miliona vjernika na hadžiluku

Godišnji hadžiluk počinje u petak, a u subotu je najznačajniji dio kada vjernici odlaze do brda Arafat koje se još zove Planina Milosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 12:36h

Više od 1,5 miliona muslimanskih vjernika došlo je u Saudijsku Arabiju na godišnji hadžiluk, rekli su danas zvaničnici u Džedi.

"Broj hodočasnika koji su došli iz inostranstva, u subotu je dostigao 1.575.000", javila je državna agencija Spa. Pored vjernika iz inostranstva, na hadžiluku se očekuje i između 700 i 800 hiljada Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Godišnji hadžiluk počinje u petak, a u subotu je najznačajniji dio kada vjernici odlaze do brda Arafat koje se još zove Planina Milosti. Na tom brdu se Alahov poslanik Muhamed posljednji put obratio svojim sljedbenicima prije gotovo 14 vjekova.

Vjernici potom učestvuju u "kamenovanju satane", koje se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju satanu. Da bi spriječili gužvu u Mini gdje je posljednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja.

Hadžiluk u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vjernika na svijetu. Prema Kuranu, svaki vjernik koji je u mogućnosti da to priušti, obavezan je da makar jednom u životu posjeti Meku.

Meka je sveto mjesto za muslimane i svake godine je posjeti više od 30 miliona vjernika pa je ona najposećenije vjersko mjesto na svijetu.

Bonus video: