Amerikanci grozničavo tragaju za oružjem u Libiji

SAD šalje sve više specijalista za oružje u Libiju kako bi pronašli i osigurali velike količne oružja koje je nestalo iz vojnih skladišta od početka ustanka u martu ove godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 16:57h

Pomoćnik državne sekretarke Endrju Šapiro izjavio je za TV mrežu ABC Njuz kako se očito radi o "trci" da se oružje pronađe prije nego padne u ruke terorista i da se američki stručnjaci "razmještaju najbrže što mogu".

Šapiro je kazao da SAD namjeravaju da povećaju prisustvo na terenu sa sadašnjih 10 grupa specijalista za oružje, ili ukupno oko 35 ljudi, na 50 ovakvih grupa specijalista.

"Na osnovu naše kontrole brojnih mjesta vjerujemo da su hiljade projektila uništene tokom NATO bombardovanja, a da su hiljade projektila onesposobljene ili oštećene", kazao je Šapiro.

Po njegovim riječima, međutim, još ne zna koliki se broj od 20.000 projektila zemlja-vazduh, koje je posjedovao Gadafijev režim, nalazi na nepoznatim mjestima. "Mi posjećujemo ta mjesta i prikupljamo podatke", rekao je američki diplomata.

Dobar dio oružja završio na crnom tržištu

Ekipa organizacije za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch", sa direktorom za vanredne situacije Piterom Bukartom na čelu, u nedjelju je u Sirtu snimila videoprilog o velikoj količini nezaštićenog oružja, bombi, tenkovskih granata i projektila zemlja-vazduh.

"Treba li kome projektil zemlja-vazduh?", pita u šali u videoprilogu Bukart. On je pronašao nezaštićeno oružje u skladištu u predgrađu Sirta i u kompleksu sa 70 skladišta južno od Sirta.

"Ti su objekti još bez nadzora. Bukvalno ste mogli doći ovdje sa konvojem kamiona i odnijeti što god poželite, a da ne budete primijećeni", rekao je Bukart.

Podstaknuti upozorenjem "Human Rights Watch"-a, Libijci su u četvrtak premjestili to oružje na "sigurnije mjesto", rekao je Šapiro, dodavši kako su i SAD djelovale odmah nakon dobijanja informacije "Human Rights Watch"-a.

Šapiro je kazao da SAD "sjajno napreduju" u popisivanju nestalog oružja Gadafijevog režima, ali da još nemaju kompletnu predstavu o kojim se količinama radi, kako bi se moglo ući u trag cijelom kontigentu oružja.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je za vrijeme prošlonedjeljne posjeta Libiji najavila da će SAD uložiti dodatna sredstva kako bi pomogle Libiji da osigura i uništi opasne zalihe oružja.

U septembru su se libijski projektili zemlja-azduh ruske proizvodnje SA-7 pojavili u Egiptu i na granici Izraela. Egipatske vlasti su objavile da su uhapsile krijumčare oružja koji su iz Libije dopremali oružje za Izrael. Prema Vašington Postu, većina tog oružja je prodata na egipatskom crnom tržištu, pa je cijena projektila pala s 10.000 na 4000 dolara po komadu.

Jedan ovakav projektil, SA-7 "strijela", koja se ispaljuje s ramena i domet joj je do tri kilometra, navodi se na cilj prateći toplotni trag letjelice, a jedan takav projektil je dovoljan za rušenje bilo kojeg putničkog aviona, navodi ABC Njuz.

Bonus video: