Libija traži da NATO ostane do kraja godine

U UN mnoge od 15 članica Savjeta bezbjednosti žele da NATO ostane pri stavu da okonča misiju 31. oktobra
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 07:12h

Nove libijske vlasti zatražile su da NATO ostane u toj zemlji najmanje "do kraja godine" pošto, uprkos smrti Moamera Gadafija, pristalice bivšeg libijskog vođe još predstavljaju prijetnju po zemlju.

Međutim, u Savjetu bezbjednosti UN preovladava mišljenje da angažovanje NATO u Libiji treba što prije okončati, saznaje Frans pres od diplomatskih izvora.

Misija NATO-a, koja je počela 19. marta na osnovu rezolucije UN o zaštiti civila, trebalo bi da bude okončana 31. oktobra

"Libijski narod želi da se operacije NATO-a nastave najmanje do kraja godine", izjavio je predsjednik Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdeldžalil u obraćanju šefovima generalštabova zemalja koje su vojno angažovane u Libiji okupljenim u srijedu u Dohi.

NATO je odluku o misiji u Libiji odložio za petak, a u međuvremenu se vode konsultacije sa UN i Prelaznim nacionalnim savjetom.

Francuski šef diplomatije Alen Žipe izjavio je da je misija NATO-a u Libiji "sada završena" i dodao da Francuska i njeni partneri iz alijanse razmatraju "drugi vid praćenja tranzicije" u Libiji.

Misija NATO-a, koja je počela 19. marta na osnovu rezolucije UN o zaštiti civila, trebalo bi da bude okončana 31. oktobra.

Gadafijeve pristalice u zatvoru u Misrati

Abdeldžalil je istakao da je zahtjev uputio radi "zaštite granica, sprečavanja priliva oružja iz susjednih zemalja" i "zaštite Libijaca od preostalih pristalica Gadafijevog režima".

Velike zalihe oružja bez nadzora u Libiji brinu i međunarodnu zajednicu, koja strahuje da bi do njih mogle da dođu terorističke grupe.

U UN mnoge od 15 članica Savjeta bezbjednosti žele da NATO ostane pri stavu da okonča misiju 31. oktobra i da to tijelo zvanično potvrdi kraj mandata te misije već ove sedmice.

Gadafijev režim sakupio "ogromne zalihe protivavionskog oružja"

Predstavnik za štampu američkog Stejt departmenta rekao je da su u toku razgovori sa predstavnicima Prelaznog nacionalnog savjeta o eventualnoj novoj ulozi NATO-a, uključujući pomoć u kontroli granica, demobilizaciji i konfiskovanju oružja.

Prema riječima specijalnog predstavnika UN za Libiju Ijana Martina, Gadafijev režim je sakupio "ogromne zalihe protivavionskog oružja".

"Hiljade komada oružja uništene su tokom operacije NATO-a. Ali, moram da vas obavijestim da nas brine mogućnost krađe oružja i zaliha (protivavionske municije)", kazao je Martin pred Savjetom bezbjednosti u Njujorku.

Novinar Frans presa uvjerio se da u libijskoj pustinji, 120 kilometara južno od Sirta, postoji nečuvan arsenal od više desetina hiljada tona municije.

Organizacija Hjuman rajts voč, koja upozorava da je sa tog mjesta već odnijeta veća količina municije, izrazila je žaljenje zbog "neuspjeha" Prelaznog nacionalnog savjeta da "obezbijedi zalihe oružja" iako je ta organizacija "mjesecima na to upozoravala taj savjet i NATO".

Galerija

Bonus video: