Osumnjičeni za navodnu iransku zavjeru odbacuje krivicu

Sjedinjene Države su optužile agente iranske vlade da su umiješani u ovu zavjeru. SAD vjeruju da su specijalne jedinice iranskih Čuvara revolucije skovale plan o zavjeri. Iran je demantovao bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 17:45h

Čovjek koji je optužen da je planirao da ubije saudijskog ambasadora u Vašingtonu po nalogu specijalnih iranskih jedinica, Mansor Arbabsijar, izjasnio se danas da se ne osjeća krivim pred saveznim sudom u Njujorku.

Tokom petominutnog ročišta Arbabsijar, koji ima dvojno američko i iransko državljanstvo, rekao je u odgovoru na pitanje sudije da "nije kriv".

Velika porota Njujorka je 20. oktobra podigla optužnicu protiv Arbabsijara i Golama Šakurija, za koga se vjeruje da mu je saučesnik i još uvijek se nalazi u bekstvu.

Prema optužnici Arbabsijar i Šakuri su planirali da ubiju ambasadora Saudijske Arabije u SAD aktiviranjem eksploziva u restoranu. Za to je trebalo da dobiju 1,5 miliona dolara. Prema optužnici Arbabsijar je organizovao dvije isplate od po 50.000 dolara.

Sjedinjene Države su optužile agente iranske vlade da su umiješani u ovu zavjeru. SAD vjeruju da su specijalne jedinice iranskih Čuvara revolucije skovale plan o zavjeri. Iran je demantovao bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj.

Novo ročište je zakazano za 21. decembar a suđenje bi moglo da počne u januaru i da traje najmanje četiri nedjelje.

Iran i SAD su prekinule diplomatske odnose prije 30 godina ubrzo poslije islamske revolucije 1979. godine a napetost između njih raste posljednjih nekoliko godina posebno zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa.

Bonus video: