Čovjek koji tvrdi da je ubio Moamera Gadafija

"Opalio sam mu šamar. Rekao mi je: "Ti si kao moj sin". Ošamario sam ga ponovo. On je rekao: "Ja sam ti kao otac"
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 15:27h

Sanad al-Sadek al-Ureibi, 22-godišnji pripadnik pobunjenika tvrdi da je on ubio bivšeg libijskog vođu Moamera Gadafija.

"Ispalio sam dva metka u njega. Jedan u visini grudi, drugi u glavu. Nije odmah umro. Trebalo mu je pola sata ", rekao je al-Ureibi.

On je napustio svoju brigadu iz Bengazija i priključio se borcima Nacionalnog prelaznog savjeta u Misrati, kada su krenuli u opsadu Sirta, Gadafijevog rodnog grada, prenosi agencija AFP.

Na video snimku, koji se pojavio na Youtube al-Ureibi navodi da je rođen 1989. dok ga nekoliko ljudi u uniformi ispituje i čestita mu.

Tvrdnja al-Ureibija u suprotnosti je sa onim što tvrde zvaničnici Nacionalnog prelaznog savjeta da je Gadafi ubijen u unakrsnoj razmjeni vatre između njegovih pristalica i pobunjenika

Al-Ureibi kaže da je sa ostalim borcima Gadafija našao na ulici i da je bivši libijski vođa bio u društvu neke djece i djevojaka.

"Nosio je šešir. Prepoznali smo ga po kosi i borac iz Misrate mi je rekao: "To je Gadafi, uhvatimo ga", navodi al-Ureibi.

22-godišnji vojnij tvrdi da je onesposobio Gadafija, koji je nosio zlatni pištolj, tako što ga je uhvatio za ruke.

"Opalio sam mu šamar. Rekao mi je: "Ti si kao moj sin". Ošamario sam ga ponovo. On je rekao: "Ja sam ti kao otac". Tada sam ga uhvatio za kosu i oborio na zemlju" rekao je Al-Ureibi.

On na video snimku objašnjava da je Gadafija htio da odvede u Bengazi, ali su borci iz Misrate insistirali da bivšeg libijskog vođu odvedu u svoj grad pa je al-Ureibi odlučio da otvori vatru i pucao je dva puta u Gadafija.

Tvrdi i da su mu borci iz Misrate oduzeli pištolj i prijetili mu da će ga ubiti ukoliko se vrati u njihov grad.

Tvrdnja al-Ureibija u suprotnosti je sa onim što tvrde zvaničnici Nacionalnog prelaznog savjeta da je Gadafi ubijen u unakrsnoj razmjeni vatre između njegovih pristalica i pobunjenika koji su ga malo prije toga uhvatili u Sirtu, rodnom gradu bivšeg libijskog vođe.

Posljednji sekundi Gadafijevog života

Britanski "Dejli mejl" objavio je snimak za koji tvrdi da dokazuje da je bivši libijski vođa ubijen metkom u čelo.

Na početku snimka prikazan je Gadafi obliven krvlju kako leži na podu, kao i ruka nepoznatog pobunjenika koji je uperio pištolj u pukovnika.

Cijev pištolja pobunjenik i njegov saborac potom guraju u Gadafijevo rame, što ukazuje da je on prije egzekucije neko vrijeme mučen prijetnjama da će biti ustrijeljen, da bi zatim pobunjenik uperio pištolj u glavu diktatora.

Nakon nekoliko sekundi na istom snimku prikazano je Gadafijevo nepomično tijelo kako leži na podu. Oči su mu zatvorene i ne diše.

"Šta radite? Ovo nije po islamskom zakonu. Ovo što radite je zabranjeno. To što radite je loše, momci. Da li razlikujete ispravno od lošeg?", kaže Gadafi na snimku.

Mladić viče "Moamere, psu!", dok bivši libijski vođa briše krv sa glave, vrata i ramena.

Taj borac kasnije je prikazan na snimku kako nosi čizmu i viče "Ovo je Moamerovo! Pobjeda! Pobjeda!".