nakon smrti gadafija

Komandant NATO-a: Preporučiću okončanje misije u Libiji

Za nekoliko sati na Sjevernoatlantskom savjetu ću preporučiti zaključenje te misije. Dobar dan za NATO, veliki dan za narod Libije
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2011. 20:11h

Komandant NATO-a Džim Stavridis izjavio je danas da će preporučiti okončanje misije alijanse u Libiji.

Stavridis je to objavio na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk uoči sastanka vrhovnog tijela alijanse Sjevernoatlantskog savjeta.

Savjet, koji čine predstavnici svih 28 članica, odlučiće kada i kako da okonča sedmomjesečne vazdušne operacije, pošto je juče ubijen bivši libijski vođa Moamer Gadafi.

"Za nekoliko sati na Sjevernoatlantskom savjetu ću preporučiti zaključenje te misije. Dobar dan za NATO, veliki dan za narod Libije", napisao je Stavridis.

Sjevernoatlantski savjet će uzeti u obzir želje nove libijske vlade i Ujedinjenih nacija pod čijim je mandatom NATO sprovodio operacije.

Zvaničnici su rekli da će savjet vjerovatno prihvatiti predlog da postepeno završi operacije u narednih nedjelju do dvije, tokom kojih će vazdušne patrole nastaviti da nadziru događanja na terenu.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je juče poslije ubistva Gadafija da je kraj operacija te alijanse "sada mnogo bliži" i naveo da je uspjeh misije pokazao da ona i dalje ima "suštinsku" ulogu u suočavanju s bezbjednosnim izazovima.

Avioni NATO-a su imali oko 26.000 borbenih letova, uključujući 9.600 napada. Uništena su vazdušna odbrana Libije, 1.000 tenkova, vozila i topova, kao i komandna i kontrolna mreža Gadafijevih snaga.

Preporučujemo za Vas