SAD razmatrale sajber napad na Libiju

Iako su same tehnike koje su razmatrane klasifikovane kao vojna tajna, cilj takve operacije bio je probijanje zaštitnog zida na računarima libijske vlade i prekid vojnih komunikacionih veza
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.10.2011. 19:49h

Neposredno prije napada na Libiju u martu, američka vlada intenzivno je razmatrala mogućnost da misiju počne novim načinom ratovanja - sajber ofanzivom kojom bi poremetila, a možda i onesposobila protivazdušnu odbranu snaga Moamera Gadafija koja je prijetila savezničkim avionima, piše američki dnevnik New York Times.

Iako su same tehnike koje su razmatrane klasifikovane kao vojna tajna, cilj takve operacije bio je probijanje zaštitnog zida na računarima libijske vlade i prekid vojnih komunikacionih veza, čime bi se spriječilo da radari za rano otkrivanje prikupe informacije i pošalju ih raketnoj artiljeriji koje su gađale avione NATO-a.

Ipak, i političari i neki vojni oficiri oklijevali su sa takvom odlukom, bojeći se da bi to moglo da uspostavi presedan i za druge zemlje, posebno Rusiju i Kinu, koje bi po njemu mogle da izvedu iste napade, a brinula ih je i mogućnost da se takva operacija izvede u tako kratkom roku.

"Ne želimo da budemo ti koji će probiti led u toj novoj vrsti ratovanja", rekao je Endrju Luis, stručnjak za tehnologiju i nacionalnu sigurnost u Centru za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Vašingtonu

Na kraju su američki ofici odustali od sajber napada i odlučili se za konvencionalne avione, projektile i bespilotne letjelice kojima su udarili na protivazdušnu odbranu i radarska postrojenja Libije.

"Ne želimo da budemo ti koji će probiti led u toj novoj vrsti ratovanja", rekao je Endrju Luis, stručnjak za tehnologiju i nacionalnu sigurnost u Centru za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Vašingtonu.

Otpor prema ideji da SAD bude prva zemlja koja će izvesti sajber napad bio je na vrhuncu na početku vojne intervencije u Libiji, a na manjem nivou se pokazao i u trenucima kad su vojni planeri predložili mnogo slabiji napad na računarske mreže u cilju sprečavanja pakistanskih radara da uoče helikoptere sa američkim specijalcima koji su išli u napad u kojem je 2. maja ubijen Osama bin Laden.

Američki dnevnik navodi da je raspravu o sajber napadu na Libiju pomenulo nekoliko oficira koji su zahtijevali da im se ne spominju imena jer nemaju ovlašćenja da razgovaraju o tajnom planiranju.

Bonus video: