Ustanici osvojili Bani Valid

Borci libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta su sinoć proslavili osvajanje Bani Valida, jednog od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 07:41h

"Bani Valid je potpuno slobodan", rekao je Muhamed Šakona, zapovjednik snaga Nacionalnog prelaznog savjeta koje su napadale grad. Rojterov novinarski tim koji je stigao u Bani Valid nije vidio nikakve znake otpora pristalica svrgnutog Moamera Gadafija, koji su uporno branili grad posljednjih šest nedjelja.

Borci Nacionalnog prelaznog savjeta su organizovali proslavu u centru grada, pucajući u vazduh, trubeći automobilskim sirenama i postavivši svoju zastavu na jarbol.

Rojter javlja kako nema nikakvih dokaza da su ulazak Nacionalnog prelaznog savjeta u grad slavili i mještani Bani Valida.Ovaj grad je većinom naseljen pripadnicima najvećeg libijskog plemena Varfale koji su tradicionalo bili najveće pristalice Gadafijevog režima.

Istovremeno u Sirtu, rodnom gradu svrgnutog libijskog diktatora, i pored borbi koje neprestano traju, ustanici nijesu zabilježili bitnije pomjeranje linije sukoba koji se vodi oko centra ovog pustinjskog grada, možda posljednjeg utočišta Gadafijeve vojske.

Bonus video: