Kanada odbila da uhapsi Buša

Zatvorenici su bili izloženi simulaciji davljenja i nizu drugih „unaprijeđenih tehnika ispitivanja“ - uključujući prisiljavanje da se satima ostaje u bolnim položajima i lišavanju sna
0 komentar(a)
bush_1, Foto: Rojters
bush_1, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.10.2011. 16:09h

Kanada je odbacila poziv organizacije Amnesti internešnal da uhapsi bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Džordža Buša zbog zloupotrebe ljudskih prava, rekavši da se ta organizacija upušta u jeftine predstave za javnost.

Amnesti je saopštila da je Buš – koji će posjetiti Kanadu 20. oktobra – odobrio upotrebu tehnika mučenja osumnjičenih za terorizam, poput simuliranja davljenja, tokom predsjedničkog mandata od 2001. do 2009.

Kanadska konzervativna vlada je poručila da su male šanse da će zvaničnici uhapsiti Buša, koji je bar dva puta boravio u toj državi od okončanja njegovog drugog četvorogodišnjeg mandata.

„Amnesti internešnal bira slučajeve za objavljivanje na osnovu ideologije. Takve predstave pomažu da se objasni zašto je toliko uglednih boraca za ljudska prava napustilo Amnesti internešnal, rekao je ministar za imigraciju Džejson Keni, prenio je Rojters.

Nisu tražili da uhapsi Kastra

Keni je u i-mejlu kazao da Amnesti u prošlosti nije tražio od Kanade da uhapsi kubanskog lidera Fidela Kastra iako je ta organizacija za ljudska prava tvrdila da je naređivao „nasumična hapšenja, pritvaranja i krivična gonjenja.”

Aleks Niv, šef kanadskog ogranka AI, rekao je ranije juče da je Buš odgovoran za širok spektar kršenja ljudskih prava – prije svega torturu – koje međunarodno pravo definiše kao zločine.

Rojters podsjeća da su grupe za ljudska prava u februaru saopštile da je Buš otkazao posjetu Švajcarskoj zbog prijetnje pravnom akcijom protiv njega zbog navodne torture.

Buš brani upotrebu „voterbordinga“, simulacije osjećaja davljenja, kao ključne za sprečavanje ponavljanja napada na Sjedinjenje Države 11. septembra 2001.

Bonus video: