Gitarista među borcima na prvoj liniji fronta u Libiji

"Zabavljač" ispred izrešetanog zida svira gitaru, a oko njega su naoružani saborci koji pokušavaju da potisnu borce lojalne Gadafiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 18:03h

Među borcima koji se bore u libijskom gradu Sirtu, jednom od posljednjih uporišta Muamera Gadafija, jedan je zadužen za "dobro raspoloženje". On ispred izrešetanog zida svira gitaru, a oko njega su naoružani saborci koji pokušavaju da potisnu borce lojalne Gadafiju.

Ovu sliku zabilježio je fotoreporter agencije AFP. U trenutku borbe nagađa se da bi Gadafi mogao da pobjegne u Mali, gdje navodno ima kuću.

Zvaničnik Prelaznog nacionalnog savjeta je izjavio da se Gadafi krije u pustinji na jugozapadu zemlje, blizu granica sa Nigerom i Alžirom, ali je odbacio tvrdnje da pripadnici etničke manjine Tuarega štite nekadašnjeg lidera.

Pobunjenici su u posljednjih nekoliko dana osvojili značajne teritorije na dva velika fronta, u primorskog gradu Sirtu i enklavi Bani Valid

Predstavnik Tuarega u Prelaznom nacionalnom savjetu, Musa al Kuni, rekao je da je Gadafijev sin Hamis, po očevoj naredbi, posjetio oblast Tuarega i pripremao bjekstvo svrgnutog lidera. Al Kuni je kazao da Gadafi može slobodno da prelazi granicu i da je održavao bliske veze sa vladom Nigera.

Neki vojni zvaničnici tvrde da Tuarezi štite Gadafija i pomažu mu da se sakrije u ogromnoj pustinji. U ovoj nomadskoj zajednici, koja živi u pograničnom pojasu Nigera, Malija, Libije, Alžira i Čada, Gadafi ima veliku podršku i mnogi njeni pripadnici su se borili za njega tokom građanskog rata.

Pobunjenici su u posljednjih nekoliko dana osvojili značajne teritorije na dva velika fronta, u primorskog gradu Sirtu i enklavi Bani Valid, ali i dalje nailaze na žestok otpor Gadafijevih snaga.

Bonus video: