Amnesti Internešnal traži od Kanade da uhapsi Džordža Buša

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal pozvala je danas kanadske vlasti da uhapse i pokrenu sudski postupak protiv bivšeg američkog predsjednika Džordža V. Buša.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 17:45h

Organizacija Amnesti internešnal (AI) juče je pozvala kanadske vlasti da uhapse i procesuiraju ili izruče bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg zbog njegove uloge u sprovođenju mučenja, što je najavljeno uoči Bušove posjete Kanadi, koja se očekuje 20. oktobra, navedeno je na sajtu www.amnesty.org.

„Prema međunarodnim obvezama, Kanada je dužna da uhapsi i procesuira bivšeg predsjednika Buša zbog odgovornosti za zločine definisane međunarodnim pravom, a koji uključuju i mučenja“, rekla je Suzan Li, direktorka AI za Ameriku.

„Budući da američke vlasti dosad nisu izvele bivšeg američkog predsjednika pred lice pravde, mora se uključiti međunarodna zajednica. Ako Kanada ne preduzme akciju hapšenja tokom njegove posjete, prekršiće konvenciju UN protiv mučenja i pokazati neuvažavanje osnovnih ljudskih prava.“

AI je uputio kanadskim vlastima 21. septembra 2011. memorandum sa čvrstim dokazima o zakonskoj odgovornosti bivšeg predsjednika za niz kršenja ljudskih prava. Navedena kršenja događala su se u okviru tajnih pritvaranja u programu CIA-e između 2002. i 2009, koja su uključivala mučenja i ostale okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke, kao i prisilne nestanke.

Za vrijeme predsjedničkog mandata, Džordž Buš mlađi je odobrio upotrebu određenog broja „unapređenih tehnika ispitivanja“ zatvorenika koji su držani u tajnim programima CIA-e.

Buš je kasnije priznao da je konkretno odobrio simulacije davljenja nekoliko lica čije je podvrgavanje ovoj tehnici mučenja i potvrđeno.

Zatvorenici su bili izloženi toj i nizu drugih „unapređenih tehnika ispitivanja“ - uključujući prisiljavanje da se satima ostaje u bolnim položajima i lišavanje sna.

Glavni inspektor CIA-e je utvrdio da su Zajn al Abidin Muhamed Husein (poznat i kao Abu Zubajdah) i Halid Šeik Mohamed bili ukupno makar 266 puta izloženi simulaciji davljenja dok su bili u pritvoru u periodu 2002-2003.

Memorandum AI ističe i dodatne dokaze o mučenjima i drugim zločinima definisanim međunarodnim pravom, koji su počinjeni nad zatvorenicima američkih vojnih zatvora u Gvantanamu, Avganistanu i Iraku.

„Ovo je ključni trenutak za Kanadu, prilika da dokaže da je spremna da živi u skladu sa svojim opredjeljenjima i obavezama uz poštovanje ljudskih prava“, rekla je Suzan Li. „Kanada je dosad imala vodeću ulogu u naporima za jačanje međunarodnog pravosudnog sistema, a sada mora da pokaže da, što se tiče odgovornosti za kršenje ljudskih prava, ni jedan pojedinac niti zemlja nije izvan međunarodnog prava.“

Bonus video: