Vođa Al Kaide, Zavahiri, poziva na revoluciju u Alžiru

Vođa Al-Kaide Ajman el-Zavahiri pozvao je Alžirce da zbace s vlasti vladu predsjednika Abdelaziza Buteflika i pohvalio je libijske pobunjenike što su preuzeli Tripoli.
0 komentar(a)
Ajman al Zavahiri, Foto: Rojters
Ajman al Zavahiri, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.10.2011. 16:39h

Nasljednik Osame bin Ladena, Ajman el-Zavahiri požuruje Libijce da usvoje šerijatski zakon, prenio je danas AFP.

" Prva stvar koju će taj NATO tražiti od vas je da se odreknete svog islama. Budite na oprezu protiv zavjera Zapada i njegovih pristalica dok izgrađujete svoju novu državu. Ne dozvolite im da vas prevare i da vam ukradu vaše žrtve i patnje koje ste prošli", rekao je Zavahiri prema prevodu američke agencije SITE.

Zavahiri, obučen u bijelo, prikazan je kako sjedi na stolici u 13-minutnom videu objavljenom na jednom forumu ekstremista.

" I ako sam čestitao našem narodu u Libiji na njihovoj pobjedi protiv tiranina, pozivam naše ljude u Alžiru da idu njihovim stopama", rekao je Zavahiri u videu.

" Vidite kako su vaša braća iz Tunisa i Libije bacila dva tiranina u smeće istorije, pa zašto se onda vi ne pobunite protiv vašeg tiranina", izjavio je trenutni vođa Al-Kaide.

Vlada predsjednika Buteflika se suočila s protestima sličnim onima koji su sa vlasti zbacili tuniškog diktatora Abidina Ben Alija, ali su protestni pokret uspješno spriječile sigurnosne snage.

Ovaj video je posljednji u nizu u kojem je vođa militanata, kojeg je Vašington proglasio trenutno najtraženijim čovjekom, pokušao da preuzme vođenje revolucije u okviru "arapskog proljeća".

Al-Kaida nije djelovala u toku popularnih protesta koji su izbili širom arapskog svijeta ove godine i doveli do pada vladara u Egiptu, Libiji, Tunisu.

Bonus video: