NATO začuđen otporom Gadafijevih snaga u Sirtu

NATO je začuđen silinom otpora Gadafijevih snaga u mjestu Sirt i drugim lokacijama u Libiji, jer se, kako ističu u Briselu, radi o “izgubljenoj borbi”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 18:12h

Portparol NATO-a pukovnik Rolan Lavoa je rekao, kako prenosi AP, da su se snage odane Gadafiju umjesto za političku opciju, opredijelile za nastavak borbi i dalje nanošenje bola i patnji ostatku stanovništva Libije.

Pukovnik Lavoa je kazao da je snagama lojalnim Gadafiju presječena linija snabdjevanja u borbi za Sirt pošto su pripadnici nove vlasti preuzele kontrolu nad ključnim djelovima centra ovog grada.

Gadafijeve snage vode borbu na život i smrt za nekoliko kvadratnih kilometara u Sirtu koje i dalje kontrolišu. Pobunjenici su ih opkolili sa tri strane i mora iza leđa, a iz vazduha neprestano padaju Nato bombe. Prema posljednjim informacijama pala je i rezidencija svrgnutog lidera, ali on nije pronađen unutra.

Fotografije libijskih pobunjenika kako leže u krevetu Moamera Gadafija u njegovoj rezidenciji u Sirtu obišle su svijet. Ustanici procjenjuju da se u gradu nalazi još oko 1.000 Gadafijevih boraca, ali i najmanje jedan visoki zvaničnik bivšeg režima.

Juče, trećeg dana "odlučujućeg" napada na Sirt, pobunjenici ponovo gomilaju trupe oko ostataka Gadafijevih snaga, potpuno opkoljenih na relativno malom prostoru, koje već danima bombarduju artiljerija i avioni Natoa.

Broj bombi koje su eksplodirale oko posljednjih nekoliko zgrada koje kontrolišu pristalice Gadafijevog režima povećao se od kada su "zelene" snage, poslije iznenadnog juriša, odbacile ustanike i vratile dobar dio položaja koje su pobunjenici prethodno zauzeli. Ipak, u jednoj od zasjeda u koju su upali pobunjenici, uništeno je desetak njihovih vozila.

Pravo stanje na terenu i broj žrtava, na dvije strane, nemoguće je procijeniti, jer na frontu vlada priličan haos.

Ukupno, od petka broj mrtvih procijenjen je na 32, dok je 420 ranjeno, ali taj broj treba uzeti sa izvjesnom rezervom, jer se odnose na tijela i ranjenike dopremljene do poljske bolnice na obodima grada. Ulice Sirta prepune su leševa i konačan bilans opsade mogao bi se računati u stotinama mrtvih.

Gadafijev sin okružen u centru Sirta

Snage nove libijske vlade objavile su danas da je jedan od sinova Moamera Gadafija okružen u središtu Sirta, rodnoga grada svrgnutog libijskog vođe, ali zbog jakog otpora ne uspijevaju da uđu u središte grada.

Nakon višenedjeljnih borbi, snage Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) zauzele su veći dio grada i Gadafijeve pristalice satjerali u dvije sjeverne četvrti.

Jedan od zapovjednika NTC-a rekao je da Gadafijevi borci brane te dvije četvrti, između ostalog i zbog toga što se s njima nalazi Motasim Gadafi, savjetnik za nacionalnu sigurnost svoga oca.

"Tamo se nalzi nekoliko džepova otpora, većinom u 'dolarskoj četvrti'", rekao je narednik Mohamed Ajhser. "Prema informacijama koje imamo, tamo je Motasim s jednom grupom", dodao je.

Bonus video: