U sukobima u Homsu poginulo 14 civila i 17 vojnika

Režim je zaprijetio kontramjerama protiv država koje priznaju Sirijski nacionalni savjet, organ koji okuplja najveći dio pokreta koji traži odlazak sa vlasti predsjednika Asada
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 10:50h

Četrnaest civila i 17 vojnika i policajaca poginulo je u sukobima u Siriji, saopštila je sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Sedam od 14 civila ubijeno je u Homsu u ofanzivi policije i vojske, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije i dodaje da je 17 vojnika i policajaca poginulo u sukobima sa vojnim dezerterima.

"U Homsu je u nedjelju vladala ratna atmosfera, čule su se eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja iz svih dijelova grada. Mnoge kuće su uništene. Devet osoba je poginulo, a na desetine ih je ranjeno.

Policija i vojska spriječavale su ambulantna kola da dođu do ranjenika", navodi se u saopštenju Lokalnog komiteta za saradnju koji organizuje antirežimske proteste u Siriji.

"Policija i vojska spriječavale su ambulantna kola da dođu do ranjenika", stoji u saopštenju Lokalnog komiteta za saradnju koji organizuje proteste u Siriji

Taj komitet je optužio vlasti da su "napale oblast Homsa u još jednom beznadežnom pokušaju da potčine lokalno slobodno stanovništvo i uguše revoluciju", dodaje se u saopštenju.

Sirijski režim je u nedjelju upozorio da će uzvratiti kontramjerama protiv onih država koje priznaju Sirijski nacionalni savjet, organ koji okuplja najveći dio pokreta koji traži odlazak sa vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Više od 2.900 ljudi ubijeno je u Siriji od početka talasa demonstracija protiv Asadovog režima.

Bonus video: