Nove libijske snage zauzele južni dio Sirta i aerodrom Bani Valid

Još se ne zna konačan broj žrtava, ali je Al-Fajad rekao da je u petak i subotu poginulo 18 vojnika novih snaga i da je vise od 300 povrijeđeno
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 14:39h

Snage novog libijskog režima danas su ušle u južni dio Sirta, glavnog uporišta poslednji lojalista Moamera Gadafija, i stavile pod kontrolu univerzitet i konferencijski centar u gradu.

Snage novog režima i dalje se sukobljavaju sa Gadafijevim snagama koje intenzivno bombarduju centralni dio Sirta, rodni grad bivšeg libijskog lidera.

"Kontrolišemo konferencijski centar i sad je otvoren put da zauzmemo cijeli grad", rekao je lokalni vojni vođa novog režima Mohamed al-Fajad.

Prema njegovim riječima, sve zavisi od koordinacije snaga koje su došle iz Misrate na zapadu i snaga iz Bengazija na istoku.

Konferencijski centar, koji je izgrađen na jugu Sirta, bio je glavni cilj novih snaga od početka njihove ofanzive u tom gradu, 15. septembra.

Još se ne zna konačan broj žrtava, ali je Al-Fajad rekao da je u petak i subotu poginulo 18 vojnika novih snaga i da je vise od 300 povrijeđeno.

Još se ne zna konačan broj žrtava, ali je Al-Fajad rekao da je u petak i subotu poginulo 18 vojnika novih snaga i da je vise od 300 povrijeđeno

Drugi lokalni vođa Musa Junes izjavio je da su nove snage zauzele aerodrom Bani Valid, takođe jedno od posljednjih Gadafijevih uporišta.

"Naše snage sada kontrolišu aerodrom Bani Valid" oko 170 kilometara jugoistočnog od Tripolija, dodao je Junes.

Gadafi pozvao sunarodnike na demonstracije

Gadafi je prije tri dana pozvao sunarodnike da u milionskom broju demonstriraju protiv novih libijskih vlasti, prenose svjetske agencije.

Zvučni snimak Gadafijeve poruke emitovala je televizija Al-Raj, sa sjedištem u Siriji.

"Pozivam libijski narod, muškarce i žene, da izađu na ulice i trgove u svim gradovima i ponovo u milionskom broju demonstriraju", pozvao je Gadafi u poruci.

Moamer Gadafi je u bjekstvu od 23. avgusta, kada su pobunjenici ušli u prijestonicu Tripoli, i zasad nije lociran.

Bonus video: