AKCIJA AL ŠABABA

Mogadiš: U bombaškom napadu najmanje 70 mrtvih

Na liječenju su zadržane osobe sa "užasnim ranama, amputiranih udova, sa opekotinama i pacijenti koji su izgubili vid u napadu"
20 pregleda 0 komentar(a)
Somalija, Mogadiš, Foto: Beta/AP
Somalija, Mogadiš, Foto: Beta/AP
25.02.2019. 19:39h

U eksploziji automobila-bombe ispred sjedišta ministarstva obrazovanja u Mogadišu danas je ubijeno najmanje 70 osoba, a najmanje 42 je ranjeno.

Šef hitne pomoći u somalijskoj prijestonici Ali Muse naveo je da među žrtvama ima studenata, roditelja, vojnika i civila i da se strahuje da će broj žrtava današnjeg napada rasti.

"Zamislite na desetine koji se dovede ovde iz minuta u minut. Većina ranjenih su bili bez svijesti, dok su drugi bili sa licima pocrnjelim od dima i toplote", rekao je Ali Abdulahi zapošljen u bolnici Medina u Mogadišu.

Prema njegovim riječima, na liječenju su zadržane osobe sa "užasnim ranama, amputiranih udova, sa opekotinama i pacijenti koji su izgubili vid u napadu", prenijela je agencija AP.

Napad je izveden vozilom napunjenim eksplozivom koje se prvo zaustavio na kontrolnoj rampi na ulazu u zgradu ministarstva obrazovanja, a zatim eksplodirao.

Iza sebe bomba je ostavila ostatke ugljenisanih leševa razbacanih po ulici i zapaljena vozila. Vojnici u uniformama su izvlačili ranjene osobe.

Odgovornost za ovaj napad odmah je preuzela ekstremistička grupa Al-Šabab u poruci na sajtu koji koristi ta grupa koja se povezuje sa Al Kaidom.

Pripadnici Al-Šababa su se povukli iz baze u Mogadišu u avgustu zbog jakog pritiska snaga Afričke unije, mada i dalje izvode gerilske napade u somalijskom glavnom gradu, uključujući i podmetanje automobila bombi.