U Sirtu borbe Gadafijevih i revolucionarnih snaga

Snage libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) pozvale su na dvodnevno primirje kako bi stanovnici mogli da napuste grad
0 komentar(a)
Libija Sirt, Foto: Rojters
Libija Sirt, Foto: Rojters
Ažurirano: 02.10.2011. 10:18h

Borbe se vode na ulicama Sirta, jednog od posljednjih uporišta snaga svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija.

Komandant novih libijskih snaga Mustafa al Rubaie rekao je agenciji AP da su revolucionarni borci sa istoka zauzeli prvi rezidencijalni kvart u Sirtu i hotel gdje se nalaze Gadafijevi snajperisti, ali da su pro-Gadafijeve snage i dalje jake.

"Teške borbe sada se vode na ulicama Srita. Neprijatelj se opsjeda sa juga, istoka i zapada ali on i dalje ima vrlo ozbiljno oružje i veliku količinu municije", rekao je Al Rubaie.

On je takođe rekao da snage vjerne Gadafiju drže strateške pozicije u Sirtu, uključujući visoke zgrade gdje su postavljeni snajperi i zbog čega je napredovanje revolucionarnih snaga sporo i teško.

"Plan je da će snage sa istoka i zapada da se sretnu u centru Sirta. Kad dođemo do te tačke proslavićemo oslobađanje Sirta", rekao je.

Sirt, Gadafijev rodni grad i Bani Valid, su dva glavna centra otpora snagama Nacionalnog prelaznog vijeća.

Crveni krst: Stanje u Sirtu je očajno

Zvaničnici Međunarodne organizacije Crvenog Krsta (ICRC) upozorili su poslije posjeta libijskom gradu Sirtu, gdje i dalje traju borbe pristalica svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija i snaga Nacionalnog prelaznog savjeta, da je stanje u tom gradu očajno, a stanovnici umiru zbog nedostatka osnovnih ljekova i medicinske njege.

Stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje

"Nekoliko projektila pogodilo je unutrašnjost bolnice prije našeg dolaska", rekao je Kadraui opisujući da je bolnica izložena stalnoj paljbi iz minobacača, protivtenkovske artiljerije, snajpera.

U Sirtu sukobi ne jenjavaju, a svaki dan ima po nekoliko civilnih žrtava, dok stanovništvo pokušava da napusti grad u kojem je rođen Gadafi.

Snage libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) pozvale su na dvodnevno primirje kako bi stanovnici mogli da napuste Sirt.

Borci NTC su kazali da su iz aviona NATO-a bacani letci u kojima se civilno stanovništvo poziva da pobjegne iz zone sukoba.

Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombarduju taj priobalni grad "čisteći" ga od Gadafijevih snaga.

Stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje.

Bonus video: