NIJE OD POMOĆI

Palestinci: Bler je beskoristan i pristrasan

"U posljednje vrijeme on govori kao izraelski diplomata, prodajući njihovu politiku. Zbog toga je on nama beskoristan", rekao je Šat
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2011. 19:06h

Visoki savjetnik palestinskog predsjednika Nabil Šat izjavio je danas da je izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, bivši britanski premijer Toni Bler, beskoristan jer se svrstao na jednu stranu.

"U posljednje vrijeme on govori kao izraelski diplomata, prodajući njihovu politiku. Zbog toga je on nama beskoristan", rekao je Šat, a prenose izraelski mediji.

Šat je dodao da Palestinska uprava (PU) još nije zatražila od četvorke, koju čine SAD, EU, UN i Rusija, da ga zamijeni ali je očito da Bler nije omiljen više u palestinskim krugovima.

Osvrćući se na nastojanja četvorke da se obnove mirovni pregovori Izraela i Palestine, palestinski zvaničnik je rekao da saopstenje koje je ona izdala ima malo nedostataka ali da ipak previše mjesta ostavlja za inteprepretaciju.

"Ako je saopštenje četvorke ostavljeno stranama za intepretaciju trebaće nam 20 godina da pregovaramo. Zato nam je potreban sudija da da crveni karton kada neko prekrši pravila", dodao je on, naglasivši da bi četvorka morala da kaže jasno "stop" izgradnji jevrejskih naselja i nasilju.

"Ako je saopštenje četvorke ostavljeno stranama za intepretaciju trebaće nam 20 godina da pregovaramo"

Palestinski predsjednik Mahmud Abas podneo je zahtjev za puno članstvo palestinske države u UN 23. septembra. Taj zahtjev bi trebalo da razmatra Savjet bezbjednosti, gdje SAD imaju pravo veta i najavile su da će ga upotrebiti jer smatraju da palestinska nezavisnost može biti samo rezultat pregovora s Izraelom.

Međutim, devet trenutnih članica Savjeta bezbjednosti je već priznalo Palestinu i očekuje se da će glasati u prilog Palestincima, kazao je Šat.