Fidel Kastro: Obama je glup!

Obama je pozvao stanovnike Kube, koja je pod američkim embargom već pet decenija, da se pridruži talasu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, i zbaci svoga vladara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 18:16h

Bivši kubanski vođa Fidel Kastro je američkog predsjednika Baraka Obamu nazvao glupim jer je zatražio promjene na tom ostrvu kao uslov za bolje bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama.

Obama je pozvao stanovnike Kube, koja je pod američkim embargom već pet decenija, da se pridruži talasu demokratskih promjena koji upravo prolazi arapskim svijetom, i podsjetio da je u zadnjih nekoliko decenija demokratizacija protjerala većinu autoritarnih vladara u Latinskoj Americi.

"Došlo je vrijeme da se ista stvar dogodi i na Kubi. Ako vidimo pozitivne pomake, onda ćemo vam odgovoriti na pozitivan način", poručio je Obama režimu u Havani u razgovoru s hispanoameričkim novinarima.

Juče je Kastro odgovorio sarkazmom u eseju objavljenom u kubanskim državnim medijima. »Kako lijepo! Kako inteligentno! Tolika velikodušnost nije mu pomogla da shvati da poslije 50 godina blokade i zločina protiv naše zemlje, nisu uspjeli da slome naš narod«, napisao je Kastro.

On je ustvrdio da će se mnoge stvari promijeniti na Kubi, ali samo zahvaljujući »vlastitim naporima Kubanaca i uprkos Sjedinjenim Državama«.

"Možda će se to carstvo srušiti prvo", dodao je.

On je takođe kritikovao nedavnu odluku američkog sudije koji je odlučio da jedan osuđeni kubanski agent mora nakon puštanja na uslovnu slobodu čitavo trajanje ove završne faze kazne da provede u SAD-u i prije toga se ne smije vratiti svojoj porodici na Kubu.

"To se moglo očekivati. Inače bi carstvo prestalo biti carstvo, a Obama bi prestao da bude glup", zaključio je Kastro.

Bonus video: