Libijski pobunjenici zauzeli aerodrom u Sirtu

U Sirtu, rodnom gradu bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, danas su vođenjen žestoke borbe za aerodrom, koje su komandanti snaga Nacionalnog prelaznog savjeta ocijenili najžešćim do sada.
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 17:48h

Francuska agencija AFP je prenijela tvrdnje vojnih komandanata novih libijskih vlasti da su njihovi borci preuzeli kontrolu nad hotelom Mahari i aerodromom, ali da se situacija mijenja iz časa u čas.

Novinari Rojtera sa lica mjesta su javili da su borci NPS preuzeli potpunu kontrolu nad aerodromom u Sirtu, ne potkrijepivši je detaljima.

Britanska agencija samo je podsjetila da su borci NPS u posljednjih nedjelju dana sproveli dva sveobuhvatna napada na Sirt, uz podršku aviona NATO, ali da su se našli u bezizlaznoj situaciju zbog snajperista i jake artiljerijske vatre pro-Gadafijevih snaga u tom gradu udaljenom 360 kilometara istočno od Tripolija.

NPS je pozvao ranije danas NATO da pojača vazdušne napade na Sirt, Gadafijevo rodno mjesto, i Bani Valid, jedini njegov preostali bastion.

U audio poruci Gadafi je danas pohvalio otpor svojih pristalica u Bani Validu, gradu u kojem je, po tvrdnjama Nacionalnog prelaznog savjeta, juče ubijeno 11 boraca nove vlade. Mjesto na kojem se trenutno nalazi odbjegli libijski lider i dalje nije poznato.

Portparol libijskog Ministarstva odbrane Ahmed Bani rekao je ranije danas da je prilično siguran da je Gadafijev sin Seif el Islam u Bani Validu, a drugi, Mutasim, u Sirtu. On takođe tvrdi da snage nove vlade kontrolišu luku u Sirtu, aerodrom i vazdušnu bazu.

Hiljade preplašenih civila u međuvremenu napuštaju Sirt, mjesto koje se nalazi 360 kilometara istočno od Tripolija.

Snage prelazne vlade navele su da je više od 10 boraca libijske prelazne vlade ubijeno juče u uličnim borbama sa Gadafijem snagama u Sirtu.

Bonus video: