Gadafi se oglasio: U Libiji sam i umrijeću kao mučenik

Posljednji veliki grad koji je pod kontrolom snaga bivšeg režima je Bani Valid, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 13:03h

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi je izjavio da je još "na terenu" u Libiji i da tu namjerava da umre kao "mučenik", objavljeno je na internet stranici televizija "Alibija", koja je vjerne bivšem režimu.

"Heroji su pružili otpor i ginuli kao mučenici, te i mi očekujemo da ćemo poginuti mučenički", rekao je Gadafi u govoru na lokalnoj radio stanici u Bani Validu, jednom od svojih posljednjih uporišta, prenosi agencija AFP.

U poruci Gadafi je rekao da lažu kada kažu da se on nalazi u Venecueli, ili u Nigeru

"Vašim džihadom, vi ste u situaciji da ponovite podvige svojih predaka. Znajte da sam na terenu kao što ste i vi", rekao je Gadafi koji se i dalje krije.

U poruci Gadafi je rekao da lažu kada kažu da se on nalazi u Venecueli, ili u Nigeru.

"Lažu svi koji kažu da je Gadafi u Venecueli ili Nigeru. Među svojim sam narodom i sljedećih dana spremam neočekivan šok", kazao je Gadafi.

Libijski pobunjenici tvrde da su preuzeli kontrolu nad Sirtom

Snage Nacionalnog prelaznog savjeta preuzele su kontrolu nad lukom Sirt, rodnim gradom svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, izjavio je komandant snaga prelazne libijske vlade.

"Tokom noći došlo je do sukoba, a luka je sada pod našom kontrolom", rekao je komandant Mustafa bin Dardef za agenciju Frans pres.

Snage prelazne vlade u Libiji su ušle u Sirt, strateški važan grad između Tripolija i Bengazija, u kojem su naišle na snažan otpor Gadafijevih snaga.

Zauzimanje Sirta predstavlja važnu pobjedu za Savjet, koji pokušava da učvrsti svoj kredibilitet i ujedini brojna libijska plemena i regione, a težak udarac za Gadafija, koji se, kako se pretpostavlja, još nalazi u zemlji.

Posljednji veliki grad koji je pod kontrolom snaga bivšeg režima je Bani Valid, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, gdje su i juče trajali sukobi dva tabora, a jedan od pobunjeničkih komandanata je rekao da u naredna dva dana očekuje konačnu borbu za kontrolu nad ovim mjestom.

Bonus video: