Kod Tripolija pronađena masovna grobnica sa ostacima 1.200 tijela

Vlada Gadafija zatvarala je u Abu Salimu, u južnom dijelu grada, poliitčke protivnike, uključujući one koji su bili protiv njegove vladavine
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.09.2011. 14:20h

Masovna grobnica sa ostacima 1.200 tijela pronađena je blizu zatvora Abu Salim u glavnom gradu Libije Tripoliju, objavila je televizija Al-Džazira.

Kako prenosi agencija Rojters, Vlada svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija zatvarala je u Abu Salimu, u južnom dijelu grada, poliitčke protivnike, uključujući one koji su bili protiv njegove vladavine.

U zatvoru je 1996. počinjen masakr kada je, prema podacima humanitarnih organizacija, ubijeno 2.000 zatvorenika.

Ubijeno najmanje 5 boraca Nacionalnog prelaznog savjeta

Snage odane Gadafiju napale su oazu Gadames koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i ubili najmanje pet boraca Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC).

"Gadafijeve snage napale su nas prije zore", rekao je zamjenik šefa mjesno ogranka NTC-a u Gadamesu, 600 kilometara jugozapadno od Tripolija, prenosi AFP.

Prema njegovoj procjeni napalo ih je oko 100 Gadafijevih pristalica, među kojima su bili i plaćenici.

Gadames, poznat pod imenom "Pustinjski biser" je jedan od najstarijih gradova subsaharskog područja. Nalazi se oko 600 km jugozapadno od Tripolija, kod granice Libije sa Tunisom i Alžirom, a od 1986. je na spisku svjetske baštine UNESCO-a.

Bonus video: