PITANJE PRESTIŽA

Jačanje kineske mornarice

"Kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN, Kina treba da preduzme odgovornost za svjetska pitanja", rekao je kapetan prvog kineskog nosača aviona
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 10:18h

Kineska mornarica igra ključnu ulogu u namjeri kineskih vlasti da postanu jedna od najvećih vojnih sila na svijetu.

"Kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN, Kina treba da preduzme odgovornost za svjetska pitanja", rekao je kapetan prvog kineskog nosača aviona Vej Hua i načelnik baze mornarice u Šangaju.

Vej je primio grupučlanova Udruženja francuskih novinara koji se bave vojnim pitanjima.

"Imamo oko 18.000 kilometara obale (koja uključuje i Tajvan koji Peking smatra svojom teritorijom), kao i više od tri miliona kvadratnih kilometara 'pomorskog prostora'. Zbog toga je veoma važno izgraditi snažnu mornaricu koja će štititi zemlju i njene interese", rekao je kineski vojni zvaničnik.

Analitičari smatraju da je to i pitanje prestiža pored jake japanske mornarice i američkog prisustva u zapadnom dijelu Pacifika.

"Peking želi da napravi 'svetilište' od Kineskog mora, koje smatra svojom teritorijom", rekao je neimenovani vojni stručnjak.

Prema njegovim riječima, kineska vojska ostaje jaka u kopnenoj sferi ali mornarica postaje velika sfera interesovanja posljednjih deset godina.

"Kako se zemlja razvija, tako se razvija i mornarica", dodao je kineski vojni zvaničnik, koje je pozvao francuske novinare da posjete protivraketnu fregatu.

Iako je najavljen nosač aviona, niko ga od stranaca još nije vidio. Kineski vojni zvaničnici su i dalje neodređeni u odgovorima. Rekli su da će igrati "ključnu ulogu u slučaju neke katastrofe u Kini ili u nekoj susjednoj zemlji".

"Mnoge zemlje imaju nosače aviona, kao Indija, na primjer. Ovaj program se ne osmišljava protiv nikoga", rekao je Vej Hua.

Preporučujemo za Vas