Prelazni nacionalni savjet postigao dogovor: Libija dobija novu vladu

Gadafijevi lojalisti i dalje se opiru u nekoliko manjih mjesta u bar jednoj oazi
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 19:46h

Libijske privremene vlasti su najavile da će za nekoliko dana saopštiti sastav nove vlade, nagovijestivši napredak u prethodno neproduktivnim naporima da se formira angažovanija administracija koja bi vodila ratom podijeljenu sjevernoafričku državu.

"Postigli smo dogovor oko velikog broja portfelja i ko bi trebalo da kontroliše one najvažnije. Biće 22 resora i jedan potpredsjednik vlade", kazao je agenciji Rojters Abdel Hafiz Goga, portparol Prelaznog nacionalnog savjeta (PNS).

"To će biti jedna kompaktna vlada, krizna vlada".

Gogin komentar je uslijedio dan pošto su snage PNS poručile da su ostvarile prednost na bojnom polju, približivši se južnim gradovima koji podržavaju Muamera Gadafija.

Njihov progres zasjenili su neuspješni napori da se preuzmu dva preostala uporišta lojalna svrgnutom lideru, koji bi, da su bili uspješni, pojačali kredibilitet PNS-a.

Prethodne rasprave o formiranju jedne angažovanije privremene vlade nisu urodile plodom. Ostaje nejasno da li PNS, čije je sjedište i dalje u istočnom gradu Bengaziju, može ujediniti zemlju podijeljenu plemenskim i regionalnim linijama.

Snage PNS sada kontrolišu grupu pustinjskih gradova na krajnjem jugu zemlje, mada su prenijele da se Gadafijevi lojalisti i dalje opiru u nekoliko manjih mjesta u bar jednoj oazi.

One do sada nisu uspjele da preuzmu dva mnogo veća uporišta bivšeg režima na sjeveru, Bani Valid i Gadafijev rodni grad Sirt, u seriji haotičnih ofanziva koje su dovele u pitanje sposobnost PNS-a da kontroliše zemlju.

PNS žudi da pokaže da može da uspostavi čvrstu kontrolu nad zemljom podijeljenom sukobima plemena i regiona.

Međutim, uprkos podršci vazdušnih snaga NATO-a, trupe novih vlasti se muče da osvoje Sirt, najveći grad izvan njihove kontrole.

U međuvremenu, Agencija za atomsku energiju UN je saopštila da je Gadafijeva vlada u blizini Sebhe skladištila sirovi uranijum, nakon što je CNN objavio da su snage PNS-a otkrile lokaciju na kojoj ima radioaktivnog materijala.

"Možemo da potvrdimo da postoji 'žuti kolač' (sirovi uranijum) uskladišten u buradima na lokaciji blizu Sebhe", rekla je Rojtersu portparolka agencije Džil Tjudor.

Galerija

Bonus video: