Najmoćnije žene svijeta uputile poziv za snažniju političku ulogu žena

Uprkos napretku tokom posljednjih decenija, žene čine 60 posto najsiromašnijih u svijetu i dvije trećine nepismenih
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 14:27h

Više od 20 najmoćnijih žena svijeta tokom 66. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija apelovalo je za više političkog učešća žena kao ključni korak za demokratiju, mir i održivi ekonomski i društveni razvoj.

Pored šefova država, ministara inostranih poslova i zvaničnika UN na skupu su učestvovale i predsjednica Brazila Dilma Rusef, državna sekretarka SAD Hilari Klinton, izvršna direktorka organizacije UN za žene Mišel Bašle i administratorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark.

"Nalazimo se u eri participacije, i svaka politička stranka treba da napravi mjesta za veću ulogu žena", kazala je Hilari Klinton

"Ako žene nijesu jednako zastupljene u parlamentima i političkom životu u cjelini onda je društvo pogrešno predstavljeno. U mojoj zemlji, na Novom Zelandu, uspjeli smo da postignemo 30 odsto zastupljenosti žena u parlamentu bez uvođenja obaveznih kvota, ali ako države ovo ne mogu da postignu na neki drugi način – ja sam za kvote", rekla je Helen Klark.

Iako žene širom svijeta nastavljaju da prevladavaju velike izazove i doprinose miru i bezbjednosti, lideri i liderke na skupu su izrazili zabrinutost da žene i dalje ostaju marginalizovane u donošenju odluka, često kao rezultat diskriminatornih zakona, prakse i stavova, kao i zbog nesrazmjernog broja žena koje žive u siromaštvu.

"Nalazimo se u eri participacije, i svaka politička stranka treba da napravi mjesta za veću ulogu žena. Oslobađajući žene jačamo ekonomiju, a ljudska prava se ne mogu zabraniti", kazala je Hilari Klinton.

Uprkos napretku tokom posljednjih decenija, žene čine 60 posto najsiromašnijih u svijetu i dvije trećine nepismenih. Takođe, kako u vrijeme oružanih sukoba tako i iza zatvorenih vrata u kući, i dalje su sistematski izložene nasilju.

Zajednička izjava o naprednijem političkom učešću žena

"Mi potpisane šefice država i vlada, ministarke spoljnih poslova, visoke predstavnice i visoke dužnosnice UN, ističemo da je političko učešće žena od temeljne važnosti za demokratiju i bitno za postizanje održivog razvoja i mira".

"Iznova potvrđujemo ljudsko pravo žena da uzmu učešće u vladama svojih zemalja, neposredno ili preko slobodno izabranih predstavnika/ca, na ravnopravnoj osnovi s muškarcima, te da sve države treba da preduzmu afirmativne korake u cilju poštovanja ​​i unapređenja prava žena na ravnopravno učešće u svim područjima i na svim nivoima političkog života".

"Svjesne smo da žene širom svijeta nastavljaju da pružaju suštinski doprinos u cilju postizanja i održavanja međunarodnog mira, sigurnosti i punog ostvarenja ljudskih prava; unapređenja održivog razvoja; iskorjenjivanja siromaštva, gladi i bolesti. Ipak smo zabrinute da su žene u svim djelovima svijeta i dalje u velikoj mjeri marginalizovane u pogledu donošenja odluka, što je često rezultat diskriminatornih zakona, prakse i stavova, kao i zbog siromaštva koje nesrazmjerno pogađa žene".

"Pozivamo sve države, da uklone sve diskriminišuće barijere s kojima se suočavaju žene, posebno marginalizovane, i ohrabrujemo sve države da preduzmu proaktivne mjere za rješavanje faktora koji sprečavaju žene da učestvuju u politici, kao što su nasilje, siromaštvo, nedostatak pristupa kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj njezi, dvostruki teret plaćenog i neplaćenog rada; kao i da aktivno unapređuju učešće žena u politici, uključujući primjenu afirmativnih mjera, gdje je to prikladno", navodi se između ostalog u zajedničkoj izjavi o naprednijem političkom učešću žena.

Bonus video: