KLJUČNO UPORIŠTE

Libijski pobunjenici osvojili grad Sabhu

Prelazni nacionalni savjet Libije je javioda su njihove snage zauzele kontrolu nad gradom Sabha, koji se nalazi 750 kilometara južno od Tripolija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 12:10h

Pobunjenici tvrde da su zauzeli centar grada, ali da i dalje u pojedinim dijelovima tinjaju sukobi. Grad Sabha inače je jedno od posljednjih ključnih uporišta Gadafijevih snaga. Borbe za gradove Bani Valid i Sirt i dalje traju.

Afrička unija priznala Prelazni nacionalni savjet

Afrička unija priznala je Prelazni nacionalni savjet kao de facto vladu u Libiji. Afrička unija je često bila na meti kritika zbog sporog reagovanja na dešavanja u "svom dvorištu".

"Afrička unija spremna je da podržii libijski narod kako bi ponovno izgradili svoju zemlju i pretvorili je u ujedinjenu, prosperitetnu, demokratsku i mirnu Libiju", kazao je predsjedavajući Afričke unije Teodoro Obiang Nguema. Nguema je odluku objavio nakon konsultacija s panelom "stručnjaka" u Njujorku, uoči zasjedanja skupštine UN-a.

Pobunjenici imaju velike potrebe

Nakon susreta s Obamom, predsjednik Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdul Džalil se zahvalio međunarodnoj zajednici na podršci, ali je upozorio na to da "opasnost i dalje vreba".

"Gadafi je još u Libiji i još uvijek ima resurse koji su prijetnja i Libijcima i cijeloj međunarodnoj zajednici. Pred nama su veliki izazovi, ali imamo i velike potrebe. Preko 25.000 naših "mučenika" je umrlo, a duplo više ih je ranjeno.

Obama mu je prethodno poručio da će SAD poslati svog ambasadora u Tripoli i ponovo otvoriti ambasadu. "Kao što je svijet bio uz vas dok ste se borili za slobodu, tako će biti uz vas i duž teškog puta ostvarivanja mira i prosperiteta", kazao mu je Obama, naglasivši da može i dalje da računa na njegovu podršku.

Gadafi upozorava Libijce

Istovremeno, pukovnik Gadafi je poslao novu upozoravajuću poruku libijskom narodu. "Nemojte se veseliti i misliti da ste jedan režim srušili, a drugi instalirali uz pomoć vazdušnih i pomorskih napada. NATO-ove bombe neće tu biti zauvijek. Vratit ćemo se", objavila je Gadafijevu poruku sirijska Al-Rai televizija.

Preporučujemo za Vas