Libija primjer ponašanja međunarodne zajednice u 21. vijeku

\\"Ne možemo, i ne treba da intervenišemo svaki put kada se dogodi nepravda u svijetu, ali je istina i da ponekad svijet može i treba da skupi volju da spriječi ubijanje nevinih\\"
0 komentar(a)
obama, Foto: Blogs.telegraph.co.uk
obama, Foto: Blogs.telegraph.co.uk
Ažurirano: 20.09.2011. 17:53h

Američki predsjednik Barak Obama ocijenio je danas da je Libija primer kako međunarodna zajednica treba da funkcioniše u 21. vijeku, što znači da u borbi sa globalnim izazovima odgovornost i troškove preuzme što više zemalja.

"Libija je lekcija o tome šta međunarodna zajednica može da postigne kada se ujedini", rekao je Obama na sastanku na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama, posvećenom Libiji.

"Ne možemo, i ne treba da intervenišemo svaki put kada se dogodi nepravda u svijetu, ali je istina i da ponekad svijet može i treba da skupi volju da spriječi ubijanje nevinih.

Ovaj put smo našli hrabrost i kolektivnu volju da to učinimo," poručio je on.

Obama je istakao da su SAD ponosne što su imale odlučujuću ulogu u rušenju režima koji je pokrenuo kampanju terora protiv svog naroda, posebno u prvim danima, i podsjetio na ulogu NATO i arapskih država.

"Budućnost Libije je sada u rukama njenog naroda", rekao je Obama i obećao da će tom narodu SAD biti prijatelj i partner na putu ostvarenja mira i prosperiteta.

Bonus video: