Savjet bezbjednosti UN ublažio sankcije Libiji

Savjet je izrazio zabrinutost zbog \\"širenja naoružanja u Libiji i potencijalnog uticaja koji to može imati po regionalni mir i stabilnost\\"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 07:35h

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se ublažavaju ekonomske i vojne sankcije Libiji i uspostavlja misija UN koja treba da pomogne prelaznoj vladi.

Rezolucija je donijeta samo nekoliko sati pošto je generalna skupština UN izglasala da mjesto u UN dobije Nacionalni prelazni savjet Libije, čime je i formalno okončano priznavanje vlade Moamera Gadafija, prenosi AFP.

Zadržana je zona zabrane letova koja je korišćena kako bi se opravdali vazdušni udari NATO na Gadafijeve ciljeve

Savjet je istovremeno izrazio zabrinutost zbog "širenja naoružanja u Libiji i potencijalnog uticaja koji to može imati po regionalni mir i stabilnost". Rezolucijom je, ipak, dozvoljeno snabdijevanje oružjem i tehnička pomoć libijskoj prelaznoj vladi.

Takođe, je zadržana zona zabrane letova koja je korišćena kako bi se opravdali vazdušni udari NATO na Gadafijeve ciljeve. Izaslanik UN u Rusiji Vitalij Čurkin zahtijevao je, međutim, da se zona zabrane letova ubrzo revidira i preispita.

Gadafijeve snage pružaju žestok otpor

Snage lojalne Moameru Gadafiju u Sirtu i Bani Validu uspješno odbijaju napade boraca libijskih novih vlasti, koji su bili primorani da se povuku u planinske oblasti.

Žestok otpor koji pružaju Gadafijeve snage pokazuje da su dobro naoružani i da ih libijske nove vlasti neće tako lako slomiti, ocijenila je agencija AP.

Takva situacija, takođe, pokreće strahovanja da bi Libija mogla da se suoči sa dugotrajnim sukobima, kao što je to bio slučaj sa Irakom i Avganistanom.

Kolone libijskih pobunjenika i vozila povukle su se iz Bani Valida, 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, poslije višečasovne borbe. Prema riječima ljekara iz bolnice u obližnjem mjestu Višhtata, najmanje šest pobunjenika je ubijeno, a 50 ranjeno.

Iz lokalne radio stanice u Bani Validu građani se pozivaju da pruže otpor, a pobunjenici se nazivaju "izdajnicima koji ne poštuju islamske vrijednosti".

"Ovi revolucionari se bore da bi stalno pili i drogirali se, da bi bili kao Zapad. Mi smo tradicionalno plemensko društvo koja odbacuje takve stvari", poručio je voditelj radio programa.

Vojni portparol libijske prelazne vlade Ahmed Omar Bani je odbacio te optužbe, ističući da je jedini cilj njihovih snaga da oslobode narod.

Iako Gadafi nije uhapšen, SAD su uvjerene da je njegov režim srušen.

Galerija

Bonus video: