POSJETA LIBIJI

Kameron i Sarkozi potvrdili podršku Prelaznom nacionalnom savjetu

„Francuska je privržena jedinstvu Libije, pomirenju Libijaca i kaže svojim libijskim prjateljima da gledaju u budućnost zajedno, bez osvete"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 22:06h

Oružane snage libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta (PNS) saopštile su da su njihove trupe ušle u Sirt, rodno mjesto bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija, dok su Nikola Sarkozi i Dejvid Kameron tokom posjete Libiji izrazili podršku novim vlastima.

„Revolucionari iz Misrate stigli su na most Al-Garbijat u Sirtu“, navodi se u saopštenju Vojnog savjeta u Misrati.

Tokom jutra, više stotina vojnih vozila tipa pik-ap sa teškim naoružanjem napustilo je Misratu i krenulo ka Sirtu. Izvještač Frans presa koji je pratio konvoj iz Misrate javio je da su avioni NATO bombardovali progadafijeve snage koje su krenule na jug, ali ta informacija sinoć nije bila potvrđena.

Sarkozi i Kameron podržali Prelazni nacionalni savjet

Francuski predsjednik Sarkozi i britanski premijer Kameron su uz jako obezbjeđenje stigli u Tripoli, gdje su ih dočekali novi lideri kojima su, kako je podsjetio Rojters, britanske i francuske vazduhoplovne snage pomogle da dođu na vlast u Libiji.

Državnici zajedno preuzeli rizik da predvode 6-mjesečnu NATO kampanju

Državnici, koji su zajedno preuzeli rizik da predvode 6-mjesečnu NATO kampanju u kojoj su Sjedinjene Države neočekivano izabrale sporednu ulogu, su se u svom avionu susreli sa dvojicom vodećih zvaničnika antigadafijevske koalicije.

Kameron, u želji da izbjegne javni triumfalizam zbog politike koju su mnogi smatrali izuzetno rizičnom, je insistirao na tome da Libijci drže vlast u svojim rukama i da još uvijek ima mnogo toga da se uradi da bi se postigao mir i demokratija.

Tokom razgovora u prijestonici, i kasnije u Bengaziju, Kameron i Sarkozi su potvrdili ponude za pomoć PNS-u.

„Britanija je odigrala ulogu na koju sam ja ponosan, ali, na kraju, ovo je nešto što su Libijci sami postigli i ja sam želio da dođem i da im čestitam i da se dogovorimo kako im nadalje možemo pomoći tokom obnove zemlje“, kazao je Kameron pošto je sletio na aerodrom.

Francuska će ostati uz libijski narod

Francuski predsjednik je naglasio da angažovanje Francuske za libijski narod neće prestati sve dok je mir ugrožen, i da će Francuska ostati uz njih.

„Francuska je privržena jedinstvu Libije, pomirenju Libijaca i kaže svojim libijskim prjateljima da gledaju u budućnost zajedno, bez osvete, bez uzajamnih obračuna, uz poštovanje prava“, rekao je Sarkozi.

Francuska je privržena jedinstvu Libije, pomirenju Libijaca i kaže svojim libijskim prjateljima da gledaju u budućnost zajedno, bez osvete

Pošto su ih na aerodromu dočekali Mustafa Abdel Džalil i Mahmud Džibril, privremeni premijer, dvojica evropskih lidera su krenuli prema gradu u konvoju desetina vozila, među kojima su bili i neki kamioneti sa protivavionskim naoružanjem, koji su postali simbol libijske pobune.

"Hvala, Sarkozi", "Hvala, Britanijo"

Sudeći prema grafitima „Hvala, Sarkozi“ i „Hvala, Britanijo“ koji su česti na libijskim ulicama, oba lidera su popularna među tamošnjim stanovništvom. Obojica se, kako je naveo Rojters, mogu nadati da će se kući vratiti sa zarađenim političkim dividendama od onoga što za sada izgleda kao dobra opklada.

Potreba da Sarkozi i Kameron posjete i Bengazi kao i Tripoli pokazatelj je prepreka sa kojima se Libija i dalje suočava u svojoj transformaciji ka mirnoj, ujedinjenoj demokratiji. PNS i dalje ne može da uspostavi vladu u prijestonici u kojoj još uvijek ima mnogo pripadnika različitih milicija.

Goga, jedan od visokih funkcionera PNS-a, kazao je Rojtersu u Bengaziju da će sjedište tog tijela ostati tamo bar dok se ne „oslobode“ gradovi koji su pod kontrolom Gadafijevih pristalica.

Džalil tražio još vojne opreme

Abdel Džalil je tražio još vojne opreme za borbu u, kako je prognozirao, teškim bitkama protiv Gadafijevih lojalista kod grada Sabe koji se nalazi duboko u Sahari. „Biće dosta krvavih borbi tamo“, kazao je on za televiziju BBC.

„Tražimo podršku jer nam treba odgovarajuća oprema da porazimo te trupe i da nastavimo dalje ka jugu i pokušamo da uhvatimo pukovnika Gadafija i njegovu porodicu.“

U Libiji umro srpski trgovac oružjem

Bivši vojni ataše SCG u Libiji Žarko Radunković umro je u ambasadi Srbije u Tripoliju od posljedica srčanog udara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, demantujući navode pojedinih beogradskih medija da je Radunković ubijen.

Radunković je umro u subotu, nedugo nakon što je došao u ambasadu, gdje se požalio da se ne osjeća dobro.

Radunković je umro u subotu, nedugo nakon što je došao u ambasadu, gdje se požalio da se ne osjeća dobro

Zaposleni u ambasadi pokušali su da mu pomognu i pozvali su hitnu pomoć, ali je ljekarska ekipa kada je stigla konstatovala smrt, koja je nastupila kao posljedica infarkta, navedeno je u saopštenju.

Radunkovićevo tijelo je prebačeno na Institut za patologiju, prema čijem izvještaju nije bilo znakova ni unutrašnjih ni spoljnih povreda. Ministarstvo spoljnih poslova stupilo je u kontakt sa porodicom Radunkovića, čije će tijelo danas biti dopremljeno u Srbiju.

Radunković je bio penzionisani pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore i radio je kao vojni izaslanik u Libiji od 2000. do 2005.

Galerija