Pobunjenici uhvatili Gadafijevog šefa obavještajne službe

Veliki broj vojnika i iskusnih boraca NTC-a stiglo je u pomoć kolegama koji nailaze na žestoki otpor Gadafijevih snaga od petka
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2011. 18:58h

Libijski pobunjenici uhapsili su šefa obavještajne službe svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, rekli su svjedoci u izjavi za Rojters.

Prema riječima jednog borca iz redova pobunjenika, Buzaid Dorda će biti predat Nacionalnom prelaznom savjetu. Tim Rojtersovih novinara posjetio je privatnu kuću u Tripoliju u kojoj pobunjenici drže Dordu, nekadašnjeg libijskog premijera, koju čuva oko 20 naoružanih boraca obučenih u maskirne uniforme.

Dorda je na položaj šefa obavještajne službe došao u maju, pošto je njegov prethodnik Musa Kusa otkazao poslušnost Gadafiju. Šefu libijske obavještajne službe bilo je zabranjeno putovanje u sklopu sankcija uvedenih na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija usvojene u februaru.

Otkako su prošlog mjeseca zauzeli Tripoli, pobunjenici su uhapsili nekoliko zvaničnika Gadafijevog režima, a 31. avgusta u jednom predgrađu prijestonice uhapšen je ministar spoljnih poslova Abdelati Obeidi.

Libijski pobunjenici dobili pojačanje u napadu na Bani Valid

Snage libijskih pobunjenika dobile su pojačanje i pokušavaju da preuzmu kontrolu nad gradom Bani Valid, jednim od posljednjih uporišta bivšeg režima Moamera Gadafija, pošto je čelnik libijskog Nacionalni prelazni savjet (NTC) upozorio da svrgnuti vođa i dalje predstavlja prijetnju.

Kako prenosi agencija Rojters Gadafijevi vojnici koji ispaljuju rakete zaustavljaju napredovanje lokalnih boraca koji pokušavaju da se probiju u sjeverna predgrađa Bani Valida, koji se nalazi oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Veliki broj vojnika i iskusnih boraca NTC-a stiglo je u pomoć kolegama koji nailaze na žestoki otpor Gadafijevih snaga od petka.

Borbeni avioni NATO-a patroliraju nebom pošto su u subotu obavili nekoliko vazdušnih udara.

"U blizini Bani Valida bio je jedan raketni bacač koji smo uništili", rekao je jedan zvaničnik NATO-a u Briselu.

U svom saopštenju NATO navodi da je pogođen i jedan tenk i dva oklopna vozila na tom području.

Galerija

Bonus video: