NOVA VLAST SVE JAČA

Posljednji Gadafijevi bastioni pod opsadom

Bani Valid, zajedno sa Gadafijevim rodnim gradom Sirtom i pustinjskim gradom Sabhom su posljednja mjesta koja nisu pod kontrolom NTC-a
0 komentar(a)
libijski pobunjenici, Foto: Rojters
libijski pobunjenici, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.02.2019. 22:56h

Borci koji predstavljaju nove libijske vlasti ušle su u jedan od posljednjih gradova koji su ostali odani pukovniku Gadafiju.

Kako prenosi agencija Rojters bitke su izbile na ulicama grada Bani Valida.

"Naši borci su na sjeveru grada i bore se protiv snajperista. Ušli smo sa istočne strane", rekao je zvaničnik Prelaznom nacionalnom savjetu (NTC) Abdalah Kanšil.

Bani Valid, zajedno sa Gadafijevim rodnim gradom Sirtom i pustinjskim gradom Sabhom su posljednja mjesta koja nisu pod kontrolom NTC-a, koji je svrgnuo Gadafija sa vlasti prošlog mjeseca.

Snage lojalne Gadafiju otvorile su paljbu raketama na borce sjeverno od Bani Valida i istočno od Sirta.

NTC je saopštio da je takođe poslao borce na jug Sabhe.

NTC je dao rok do subote vojnicima u Bani Validu i Sirtu da se predaju ili će biti suočeni sa napadom.

Prethodni rokovi za predaju su bili produženi kako bi se omogućilo više vremena za mirovne pregovore u cilju izbjegavanje žrtava.

Mnoge porodice iz Bani Valida su masovno počele da bježe iz grada.

Poslije poziva NTC-a, NATO je poslao borbene avione koji će, ukoliko se vojnici iz tih gradova ne predaju, obaviti vazdušne napade.

Ban Ki Mun predložio slanje misije UN u Libiju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Savjet bezbjednosti da u Libiju na tri mjeseca pošalje misiju radi saradnje sa novim vlastima u toj zemlji.

Ban Ki Mun je u pismu članicama Savjeta naveo da bi misija UN u Libiji pomogla libijskom Prelaznom nacionalnom savjetu u sprovođenju poštovanja ljudskih, političkih i ustavnih prava, kao i prilikom formiranja nove vlade.

Izaslanik Ban Ki Muna u Libiji Jan Martin rekao je novinarima da je Savjet bezbjednosti na sastanku iza zatvorenih vrata podržao slanje misije, i da se očekuje da će u ponedjeljak biti podnijet nacrt rezolucije.

Preporučujemo za Vas