Hoće li Obamin paket mjera zaista zaživjeti?

Obama za borbu protiv nezaposlenosti i stagnirajuće ekonomije planira da izdvoji 447 milijardi dolara.
0 komentar(a)
Obama senat, Foto: Rojters
Obama senat, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.09.2011. 17:07h

Američki predsjednik Barak Obama je predstavio novi paket mjera koji bi američku privredu trebao da izvuče iz teške situacije. Obami je ostalo još 14 mjeseci uoči izbora i ovo je vjerovatno njegov posljednji pokušaj da stekne naklonost birača.

Da misli ozbiljno, Obama je pokazao i činjenicom da je pozvao predstavnike oba doma Kongresa. Ovakva, svečana praksa obično je rezervisana za obraćanja naciji na početku godine ili najavljivanje nekih velikih događaja npr. početka ratova, piše Dojče Vele.

Obamina namjera ovaj put nije bila pridobijanje nacije za pohod na neku daleku zemlju nego objavljivanje rata neprijatelju na domaćem terenu: stagnirajućoj ekonomiji i rastućoj nezaposlenosti. Obama za tu borbu planira da potroši 447 milijardi dolara, ali je podrška članova Kongresa još uvijek pod znakom pitanja.

Trenutna stopa američke nezaposlenosti iznosi 9,1 posto.

"American Job Act" je naziv programa kojim Obama 14 mjeseci prije novih predsjedničkih izbora želi da SAD izvuče iz krize.

Plan prije svega donosi poreske olakšice za srednju klasu i srednja i mala preduzeća koje bi na taj način trebalo podstaknuti na otvaranje novih radnih mjesta. Obama je još najavio i investicije u infrastrukturu i obrazovanje. Samo bi za obnovu auto puteva, željezničkih pruga i aerodroma, koji se djelimično nalaze u katastrofalnom stanju, trebalo biti utrošeno 50 milijardi eura.

Koliko će novih radnih mjesta Obamin program stvoriti nije precizirano.

Prvi paket koji je donesen prije godinu i po i koji je finansijski bio skoro dvostruko veći, stvorio je doduše nova radna mjesta (između 1,8 i 4,8 miliona). To ni izbliza nije pokrilo "rupu" od osam miliona radnih mjesta koliko ih je zatvoreno u jeku financijske krize.

Američki predsjednik pozvao je Kongres na prihvatanje njegovog akcijskog plana i to u najkraćem mogućem roku.

"I republikanci i demokrate moraju biti svjesni svoje odgovornosti i treba da se okrenu problemima koji vladaju u stvarnom životu", poručio je Obama članovima Kongresa. Svjestan vječitih natezanja koje između dvije najjače političke snage u zemlji vladaju prilikom rješavanja gorućih problema, kao što je bila i višemjesečna drama koja je pratila dogovore oko budžeta, Obama je poslao i mnogo jasniju poruku: "Pitanje je da li smo u stanju, s obzirom na nacionalnu krizu u kojoj se nalazimo, da zaustavimo politički cirkus i zaista učinimo nešto što bi pomoglo našoj ekonomiji".

Još uvijek je pitanje hoće li Obamin paket zaista i zaživjeti. To najviše zavisi od dobre volje republikanaca u Kongresu koji su međutim, pogotovo sada kada se predizborna kampanja zahuktava, alergični na sve vrste izdataka.

Obama u svakom slučaju uvjerava da je njegov paket, uprkos praznoj državnoj blagajni moguće finansirati. Analitičari , međutim, procjenjuju da, čak i ako prođe parlamentarnu prepreku, akcijski paket predsjedniku Obami ne garantuje uspjeh na predstojećim izborima.

Bonus video: