Pobunjenici: Glavni cilj oaza Džofra

Libijski gradovi Bani Valid i Sirt su trenutno sekundarni ciljevi, a glavni je cilj oaza Džofra, na jugu zemlje, jer se tamo nalaze brojna skladišta oružja i municije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 14:29h

Ovo je danas izjavio jedan od vojnih zapovjednika Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) u Misrati.

"Ono što nam je važno nisu Sirt i Bani Valid, već je važno dočepati se Džofre zbog skladišta oružja i municije", kazao je Mustafa Al-Samou.

U oazi Džofri, na oko 300 kilometara od Misrate, nalaze se tri grada koja su još u rukama snaga odanih Gadafiju: Hun, Sokra i Vadan.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdeldžalil dao je gradovima u oazi ultimatum za pregovore koji "počinju danas i neće trajati više od 48 sati", objasnio je Al-Samou.

"Nama ne predstavlja problem da uđemo u to područje , ali se nadamo da ćemo to učiniti na miroljubiv način", dodao je. Objasnio je da se u oazi Džofra nalazi 280 velikih skladišta oružja i municije i da Evropljani i Amerikanci žele da to oružje pokupe borci iz Misrate kako ne bi završilo u susjednim zemljama.

U Nigeriju stigla nova grupa Gadafijevih oficira

U međuvremenu, gadafijeve snage u manjim konvojima i dalje prelaze nigerijsku granicu.

Dva izvora su rekla da su u jednom takvom konvoju granicu prešla i četiri visoka oficira, među kojima i dva generala. Lokalni nigerijski službenik je rekao da je drugi general Ali Šarif al-Rifi koji je komandovao Gadafijevim vazdušnim snagama.

IzvještačRojtera iz Agadeza je rekao da su četvorica visokih libijskih oficira odsjeli u luksuznom hotelu za koji se vjeruje da je u Gadafijevu vlasništvu.

"Grupa je stigla u četiri terenska vozila u četvrtak popodne", rekao je jedan izvor i dodao da su ih pratile nigerijske snage sigurnosti.

Još nema nigerijskog službenog komentara o dolasku libijskih oficira. Nigerijske vlasti su ranije izjavile da su dozvolile Libijcima dolazak iz humanitarnih razloga.

Bonus video: