Postignut dogovor, pobunjenici mirno ulaze u Bani Valid

Pošto je rano jutros postignut dogovor s predstavnicima grada da se izbjegnu oružani sukobi, libijski pobunjenici će ući mirno u jako uporište snaga Moamera Gadafija, libijski pustinjski grad Bani Valid.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 08:28h

Libijski pobunjenici će ući mirno u jako uporište snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju, libijski pustinjski grad Bani Valid, pošto je rano jutros postignut dogovor s predstavnicima grada da se izbjegnu oružani sukobi, javila je televizija Al Džazira.

Arapska televizija navela je da će libijski pobunjenici oko podne ući u taj grad, do kada treba da bude finaliziran dogovor, prenijela je agencija Rojters.Veliki broj Gadafijevih pristalica napustio je grad.

Pobunjeničke snage stigle su juče pred jedno od posljednjih Gadafijevih uporišta, dajući šansu stanovništvu da se preda i da se izbjegnu sukobi.

Na hiljade pobunjenika okupilo se oko pustinjskog grada Bani Valid, na oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, navela je agencija AP.

Libijski pobunjenici su ranije dali rok do 10. septembra za predaju gradova koje drže Gadafijeve snage, a u koje spadaju Sirt, Bani Valid, Džufra i Sabhe.

Gadafijevi vojnici ušli u Niger

Konvoj libijskih vojnika lojalnih Moameru Gadafiju, praćen borcima iz pustinjskih nomadskih plemena, stigao je u grad Agadez na sjeveru Nigera, rekao je danas očevidac, vlasnik lokalnih novina.

Abdulaje Haruna je telefonom rekao agenciji Asošijeted pres da je vidio konvoj od nekoliko desetina kamioneta koji je stigao kasno sinoć.

On je kazao da se na čelu konvoja nalazio vođa pobunjenih Risa ag Bula, vođa pustinjskih nomada Tuarega, rodom iz Nigera i bivši ministar turizma.

Bula je prije 10 godina vodio borbu za nezavisnost Tuarega u Nigeru, a zatim je potražio utočište u Libiji i vjeruje se da se tamo borio za Gadafija.

Za sada nije poznato da li su se u konvoju nalazili članovi Gadafijeve porodice ili neki viši zvaničnik njegovog režima.

Zna se da je Gadafi regrutovao borce Tuarege, a vjeruje se da je njegov režim finansirao pobunu Tuarega na sjeveru Nigera.

Afričke zemlje u kojima živi dosta Tuarega, kao što je Niger, među posljednjima su priznale libijske pobunjenike.

Gadafi je i dalje jako popularan u gradovima kao što je Agadez, u kojem Tuarezi predstavljaju većinu i gdje ga pamte po darežljivosti i pomoći u borbi za autonomiju.

Haruna je dodao da su vojnici odani Gadafiju bili dobro naoružani i da su stigli iz pravca tromeđe Nigera, Libije i Alžira.

Bonus video: