SELO BANI VALID

Opsada posljednjeg Gadafijevog uporišta

Nove libijske vlasti nastavile su danas pregovare s plemenskim predstavnicima o predaji grada Bani Valida, posljednjeg uporišta snaga lojalnih Moameru Gadafiju, izjavili su pregovarači novih vlasti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 23:34h

"Pregovaramo sa plemenskim predstavnicima. Tamo ima naoružanih grupa (lojalnih Gadafiju) i pokušavamo da ih ubijedimo da polože oružje i da se predaju vlastima, a mi ćemo ih zaštititi", rekao je šef pregovaračkog tima novih vlasti Abdalah Kenšil.

"Čekamo odgovor. Nećemo im učiniti ništa, želimo samo da im sudimo i oni će imati pravedno suđenje", kazao je Kenšil poslije sastanka sa jednom delegacijom iz Banija.

On je ocijenio da u Bani Validu ima još oko 30 do 50 boraca lojalnih Gadafiju, naoružanih mitraljezima, snajperskim puškama i minobacačima.

Pregovori o predaju Bani Valida traju već nekoliko dana. "Prvi odgovor bio je ne. Sada pokušavamo da ih ubijedimo da ćemo ih štititi od pokušaja odmazde. Čekamo odgovor", rekao je on i dodao da se nada da će do sporazuma doći do kraja dana.

Iako je predsjednik Prelaznog nacionalnog savjeta Mustafa Abdeldžalil juče ponovio da Gadafijeve snage imaju rok do 10. septembra da se predaju, lokalni zvaničnici upozorili su da ultimatum za Bani Valid ističe danas.

Pregovori su se, međutim, nastavili jer se nove vlasti nadaju da bi mogle da uđu u taj grad bez borbi.

Situacija je za sada mirna. Borci tvrde da se nalaze na oko deset kilometara od Bani Valida.

Prema informacijama kojima raspolažu nove vlasti, u Bani Validu se nalaze bivši visoki funkcioneri Gadafijevog režima, a najverovatnije i Gadafijev sin Saadi.

Preporučujemo za Vas