Borbe u Bani Validu, posljednjem uporištu Gadafijevih snaga

U Tripoli je stigao specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Ban Ki Mun, Jan Martin koji je sa NTC razgovarao o mogućnostima UN-ove pomoći
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.09.2011. 07:33h

Libijski pobunjenici pokrenuli su u subotu veče ofanzivu na Bani Valid, kako bi preuzeli jedno od posljednjih utočišta vođe Moamera Gadafija.

Borbe su se vodile tokom noći oko Bani Valida, u pustinji jugoistočno od Tripolija, iako je Nacionalni prelazni savjet (NTC) do 10. septembra dalo rok pristalicama Gadafija da predaju oružja, prenosi agencija AFP.

Jedan od portparola NTC Mahmud Abdel Aziz je 10-ak kilometara od Bani Valida izjavio da su "spremni da uđu u Bani Valid na borbu".

Gadafijev portparol Musa Ibrahim je saopštio da Bani Valid neće pasti u ruke pobunjenika i da su im plemenske vođe i dalje odane.

U subotu je u Tripoli stigao specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, Jan Martin koji je sa NTC razgovarao o mogućnostima UN-ove pomoći.

Specijalni izaslanik je stigao u Tripoli poslije izjave Ban Ki Muna da su UN spremne da pomognu u uspostavljanju sigurnosti u Libiji.

Bonus video: