Svemirski otpad dostigao kritičnu tačku

Prva svemirska kolizija zabilježena je 2009. kada su se sudarili jedan američki i jedan ruski satelit na 788 kilometara iznad Sibira
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 16:58h

Količina otpada koja orbituje oko Zemlje dostigla je "kritičnu tačku" i prijeti da izazove kolizije, što bi dovelo do još većeg gomilanja đubreta koji predstavlja prijetnju za astronaute i satelite, upozora u svom najnovijem izvještaju američki Nacionalni istraživački savjet, neprofitna organizacija koja daje stručne savjete o naučnim problemima.

U studiji se ističe da je Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) potrebna nova strategija za rješavanje problema ostataka svemirskih letilica i odbačenih satelita kao i na hiljade drugih komada smeća koji kruže oko naše planete brzinom od 28.000 kilometara na sat.

Svemirski otpad predstavlja prijetnju za oko 1.000 komercijalnih, vojnih i civilnih satelita u zemljinoj orbiti - dio globalne industrije koja je samo prošle godine ostvarila 168 milijardi dolara zarade.

Prva svemirska kolizija zabilježena je 2009. kada su se sudarili jedan američki i jedan ruski satelit na 788 kilometara iznad Sibira, generišući na hiljade komada orbitalnog otpada.

Prema podacima američke Mreže za svemirski nadzor, koja traga za objektima od oko 10 centimetara u prečniku i veće, količina orbitalnog otpada je sa 9.949 komada u decembru 2006. porasla na 16.094 u julu 2011. godine.

Bonus video: