EU spremna da ukine neke sankcije Libiji

EU namjerava da 2. septembra ukine dio sankcija nametnutih libijskim naftnim kompanijama i libijskim lukama, javili su danas evropski diplomatski izvori.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 14:18h

Stručnjaci 27 evropskih vlada danas su postigli "prvi tehnički dogovor" o ukidanju sankcija za 28 libijskih "privrednih subjekata" čiju je imovinu EU zamrznula, a odluka bi i službeno mogla biti usvojena u četvrtak, prije početka konferencije u Parizu pod nazivom "prijatelji Libije", rekao je jedan evropski diplomata želeći da ostane anoniman.

Međutim, odluka neće moći da stupi na snagu prije nego što bude objavljena u Službenom glasniku EU-a, rekao je drugi diplomata.

Ukupno je pedesetak privrednih subjekata pod sankcijama EU-a, čiji je cilj da kazne režim Moamera Gadafija. Najprije će se ukinuti sankcije za šest libijskih luka i sankcije kojima su blokirane četiri kompanije koje se bave trgovinom ili preradom nafte.

Da bi nastavila s procesom ukidanja sankcija protiv Libije, EU će morati da pričekai odobrenje UN-a, jer su neke mjere sprovedene u skladu s primjenom sankcija o kojima su odluku donijele Ujedinjene nacije.

Italija odmrzla 500 miliona eura Libiji

Vlada Italije je danas odmrzla libijskih 500 miliona eura za novu vlast te zemlje.

Kabinet ministra spoljnih poslova Franka Fratinija (Franco Frattini) je saopštio da je premijer "Silvio Berluskoni (Berlusconi) ranije govorio o sumi od 350 miliona eura, ali danas smo odlučili da odmrznemo 500 miliona da bismo više pomogli našim prijateljima u Libiji".

Fratini je naveo da će novac biti dostupan libijskom Prelaznom nacionalnom savjetu sljedeće sedmice.

Italija je prije pobune u Libiji bila najveći spoljnotrgovinski partner te zemlje u kojoj posluje više od 180 italijanskih preduzeća.

Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da će sjutra, 1. septembra, ponovo otvoriti Ambasadu Italije u Tripoliju. Ambasada je zatvorena 18. marta.

Ranije danas, vlasti Španije su saopštile da su spremne da odmrznu libijska sredstva u Španiji i da su 16 miliona eura već prebacile Prelaznom nacionalnom savjetu u znak podrške libijskom narodu.

Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti UN juče je odobrio odmrzavanje 1,6 milijardi dolara libijskih sredstava kako bi se omogućila pomoć Tripoliju.

Bonus video: