Šamam: Ne možemo pozdraviti spašavanje Gadafijeve porodice

Ministarstvo spoljnih poslova Alžira potvrdilo je u ponedjeljak da su u tu zemlju doputovali supruga Moamera Gadafija i njihovo troje djece
0 komentar(a)
Mahmud Šamam, Foto: Standaard.be
Mahmud Šamam, Foto: Standaard.be
Ažurirano: 30.08.2011. 07:38h

Libijska prelazna vlada "ne može da razumije" da neko može da pruži "utočište Gadafijevoj porodici" čiji je jedan dio doputovao u Alžir, uz obrazloženje alžirskih vlasti da su ih privremeno do odlaska "u treću zemlju" primili "iz humanitarnih razloga".

"U Alžiru su rekli da su im ponudili samo privremeni prelaz do treće zemlje, ali mi to ne možemo da potvrdimo. Alžirske vlasti su još rekle da su ih (Gadafijevu porodicu) primili iz humanitarnih razloga", rekao je portparol libijske prelazne vlade Mahmud Šamam.

"Tražimo od svih zemalja da shvate da mi ne možemo da pozdravimo niti da razumijemo akcije spašavanja Gadafijeve porodice", rekao je Šamam na konferenciji za novinare u Tripoliju.

"Uvjeravamo naše susjede da želimo da s njima razvijamo najbolje moguće odnose, ali smo istovremeno odlučni da uhapsimo i sudimo Gadafijevoj porodici kao i njemu lično", rekao je Šamam, dodajući da im garantuje pravedno suđenje.

Ministarstvo spoljnih poslova Alžira potvrdilo je u ponedjeljak da su u tu zemlju doputovali supruga Moamera Gadafija i njihovo troje djece. U Alžir su stigli Gadafijeva supruga Safija, ćerka Ajša, dva sina. Hanibal i Mohamed, kao i njihova djeca.

U saopštenju se navodi da su o tome obaviješteni generalni sekretar UN i Savjet bezbjednosti UN, kao i šef libijskog Prelaznog nacionalnog savjeta.

Bonus video: